Обамина администрација је продала више оружја него било која друга   администрација од Другог светског рата

Амерички председник Барак Обама, који је добио Нобелову награду за мир 2009 године, ће напустити функцију у наредних неколико недеља са сумњивом чашћу пошто је продао више оружја него било који други амерички председник после Другог светског рата. Стручњаци кажу да ће новоизабрани председник, Доналд Трамп, највероватније продати још више.
Већина послова са оружјем у укупном износу од преко 200 милијарди $ у периоду од 2008. до 2015 године завршило је на Блиском истоку, наводи се у извештају Конгресне службе за истраживања, објављеног у децембру 2016. Извештај, у изради нестраначке владине агенције приспојене Конгресној библиотеци, расчлањује продато оружје на ракете земља-ваздух, тенкове и суперсонични борбени авион.

Фокусирајући се на послове оружја за земље у развоју, обимни извештај је пронашао да је Саудијска Арабија највећи увозник оружја  са пословима вредним око 94 милијарди $ од 2008-2015. Под Обамом, укупна продаја, са ознаком „испорука до даљњег“, опреме и специјализованане обуке за војнике, само за Саудијску Арабију је нарасла на 115 милијарди $.

Саудијска Арабија скоро две године предводи коалицију арапских земаља у кампањи бомбардовања против побуњене милиције Хута (Ансар Алах)  у Јемену, који је преузео главни град Санаа  септембра 2014 године. Сједињене Државе су послале специјалне снаге операције да помогну арапску коалицију у овом дугом рату који је видео преко 10.000 убијених, 2,2 милиона расељених и скоро пола милиона деце на прагу глади као последицу кризе.
Раније овог месеца, Сједињене Државе су одлучиле да зауставе будуће продаје муниције за прецизно навођење Персијском заливу, која би требало да погоди специфичне циљеве и минимизира колатералну штету, због, како се наводи, цивила у Јемену. Међутим, стручњаци су скептични да ćе то одвратити Саудијску Арабију да настави да подстекује своје регионалне сурогат ратове.

“Искрено, то је била заиста мала и привремена казна. Не видим то као главну последицу и то је симболичније него ишта “, рекао је Кол Бокенфелд (Цоле Боцкенфелд), заменик директора политике у Пројекту на Блиско источној демократији.

Он је указао на делимично суспендовање војне помоћи САД-а Египту након што је војска збацила непопуларну владу у јулу 2013 године, као још један пример недостатка политичке воље Обамине администрације за снажне односе са својим савезницима. Конгресни извештај, Трансфери конвенционалног наоружања земљама у развоју 2008-2015, истакао је да је Египат био највећи прималац испоруке оружја прошле године у вредности од $ 5,3 милијарде.

Иако веома уносно, глобално тржиште оружја пало је на око 80 милијарди $ 2015. у поређењу са 89 милијарди $ 2014., САД је и даље на првом месту по продаји оружја са 40 милијарди $ у потписаним договорима.

“Оно шта се променило током Обамине администрације је да је повеćање продаје оружја постала стандардизована компонента дипломатије на свим нивоима власти, не само у министарству одбране”, рекао је Бокенфелд. “ Нови елемент који је заиста повећао извоз је то што су дипломате САД морале да постану продавци.”

Русија остаје најближи конкурент Сједињеним Америчким Државама са око 20 одсто удела на тржишту. Њен најважнији клијент је Индија, која је била други по величини увозник оружја иза Саудијске Арабије са 34 милијарди $ у периоду од седам година, као и земље латинске Америке, као што је Венецуела.

Под Путином, Русија је појачала свој војни утицај на Блиском истоку подржавајући Башар ел Асадов режим у Сирији, избацујући Катарске и Сауди-Арапске побуњенике из Алепа прошлог месеца са више цивилних жртава. Она је оптужена да је користила запаљиво наоружање као што су ТОС1А и БЕТАБ-500 који су спалили жртве и сравнили читаве области источног Алепа.

Како сурогат ратови између Саудијске Арабије и Ирана, који укључују Сирију и Јемен, и даље разарају регион, једва да постоји било какав знак о демилитаризацији. Сам Катар је потписао послове за више од 17 милијарди $ прошле године и обеćао је да ćе наставити да подржава злостављане побуњенике, чак и ако новоизабрани председник  Доналд Трамп повуче војну подршку.

Трамп је недавно на Твитеру напао фирму за одбрану Лоцкхеед Мартин због њиховог $ 400 милијарди Ф-35 џет програма ловаца са Пентагоном, као трошење “ван контроле”, али Бокенфелд не види велику промену у политици у односу на одлазећу Обамину администрацију.
Резултат слика за f 35
“Ја заправо очекујем да се амерички извоз оружја повећа под Трампом”, рекао је он. “Не видим да је коришћење продаје оружја као снага полуге врло вероватна у следећој администрацији.”

Извор: http://motherboard.vice.com/read/obamas-administration-sold-more-weapons-than-any-other-since-world-war-ii

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s