Да ли држава вара хероје Србије?!

vatrogasac-foto-facebook

Миодраг Рајковић- ватрогасац нишке бригаде

Јавност у Србији била је шокирана када је објављено да ватрогасци-спасиоци који су спашавали људе завејане на путевима првих дана јануара имају дневнице од 150 динара.
Синдикат српске полиције саопштио је, наиме, да се ангажовање на спашавању третира као службени пут за који се добија дневница од 150 динара, уколико су ангажовани дуже од 12 сати. Нису саопштени подаци који би указивали да за ово ванредно ангажовање спасиоци добијају неку другу накнаду.
Проблем је, међутим, у томе што дневница, па била она 150 динара или 15.000 динара, није награда за ванредно ангажовање и тешке услове рада, већ надокнада трошкова нс службеном путовање.
Сам износ дневнице који је шокирао грађане није никаква новост – влада је још у октобру 2015. године уредбом утврдила да ће дневнице у земљи бити 150 динара уместо дотадашњих 2.200 а за сва путовања у иностранству 15 евра, уместо да се обрачунавају по табели, у зависности од тога у коју земљу се службено путује.
Реч је била о популиситичком потезу који је повукао председник Владе, очигледно не разматрајући његове последице. Образложење, дато студентима на предавању које је одржао тих дана, било је да је “добио извештај колико се троши на дневнице и путовања”, да је био шокиран, да као председник Владе “не може да трпи да неко ко га вози или му доноси храну прима већу плату зато што је уписао ‘не знам колико’ прековременог рада и зато што је са њим ишао на путовања у иностранство”. Због тога је “решио да од сутра дневница за путовање у иностранство није 65 него 12 евра”.
Проблем је што се нико није усудио да премијеру каже да је потез који је повукао бесмислен и погубан. ТС је у то време упозоравала на могуће последице (хттпс://гоо.гл/ИБ9лxб).
Дневница, наиме, никада није требало да служи као додатна зарада. Њена намена била је покривање трошкова исхране (ручка и вечере) и превоза на одредишту (таксија, градског превоза и сл). Трошкови смештаја (ноћења са доручком) надокнађују се на основу рачуна, док се све остало покрива из дневнице. У пракси, није било праве контроле дневница, тако да је један део ових накнада неосновано задржаван.
Влада је имала на располагању разне могућности да се бави решавањем злоупотреба – да уведе мере контроле или обавезу правдања дневница рачунима. Уместо тога, на пречац је направљена уравниловка. Од октобра 2015. године, на пример, инспектор или ревизор који на терену два дана контролише пословање неког корисника јавних средстава треба да се храни и вози градским превозом за 150 динара дневно. Избор је јасан – или ће из сопственог џепа доплаћивати за одговоран посао који ради или ће урушити сопствени интегритет и интегритет органа или институције па дозволити да му ручак плати онај чије пословање контролише.
Да не помињемо преживљавање у иностранству са 15 евра дневно – у неким земљама за 15 евра једва да се може платити градски превоз од хотела до конгресног центра где се одржава, на пример, конференција о спречавању прања новца или заседање међународне организације. Дневница од 15 евра је можда довољна (па чак и излишна) за премијера, министра или неког другог високог функционера који на путу у иностранству у званичној посети има организован целодневни програм, који укључује радне или свечане ручкове са домаћинима.
У деловима Уредбе који су од октобра 2015. избачени, плаћени оброци су били регулисани – дневница се умањивала за одређени проценат, и у пракси је требало пре исплате дневнице проверити агенду и утврдити да ли онај ко путује има организован и плаћен ручак и вечеру. С друге стране, сигурно је требало отворити питање о томе да ли је и у којем износу требало исплаћивати остатак суме, који се раније добијао чак и када су плаћени сви оброци (40%).
Оваква “сеча дневница” с једне стране донела је уштеде држави, па чак и дотадне приходе – у приватном сектору дневнице се и даље обрачунавају у складу са старом табелом, али се све изнад 15 евра опорезује, али је нанела вишеструку штету.
Поједини органи теже обављају свој посао (у земљи), а државни службеници (не функционери) су обесхрабрени да учествују на скуповима који би могли да им подигну ниво знања, вештина или да допринесу промоцији Србије.

Извор: Транспарентност Србија https://www.facebook.com/Transparentnost.Srbija/posts/1406648556035264 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s