Нацрт извештаја ЕП-а о Косову: Озбиљна забринутост због спорог напредовања у борби против корупције и организованог криминала

Известилац Европског парламента за Косово, Улрике Луначек, поздравља напредак у спровођењу различитих споразуме од августа 2016. у процесу нормализације са Србијом, након вишемесечног малог или никаквог напретка.

Улрике Лунцек – Аустисики Зелени 

У нацрту резолуције о напретку Косова, који је представљен у Комитету за спољну политику Европског парламента (АФЕТ) 09. јануара, Луначек позива и Косово и Србију да покажу веће ангажовање и одрживу политичку вољу која  се тиче нормализације односа.

Нацрт резолуције известиоца ЕП наводи да, Удружење српских општина још није успостављено и да Статут и даље мора да буде израђен, и позива Косово да успостави Удружење у складу са договором који је постигнут под   дијалогом ЕП и у складу са одлуком Уставног суда Косова. Луначек такође изражава забринутост због наставка присуства паралелних структура Србије и позива на њихово растурање, охрабрујући све заинтересоване стране да пронађу прихватљиво и међусобно договорено дугорочно решење за статус рударског комплекса Трепча.

Примећено је да је неки напредак постигнут у другим техничким питањима, као што су катастар, универзитетске дипломе и регистарске таблице и у спровођењу споразума о мосту у Митровици и поздравља доделу независног међународног телефонског кода за Косово. Луначек позива лидере косовско-српске заједнице да преузму пуну одговорност за своје место и улогу у институцијама у земљи, да делују независно од Београда и конструктивно за добробит свих људи на Косову.

Известилац Европског парламента за Косово охрабрује преосталих пет држава чланица да наставе са признавањем Косова, јер би то било корисно за нормализацију односа између Београда и Приштине.

Луначек изражава забринутост због упорне екстремне поларизације политичке сцене и позива све стране да створе услове за плодан дијалог који је орјентисан на решење и резултат.

Постоји озбиљна забринутост због веома спорог напретка у борби против корупције и организованог криминала и недостатак напретка у погледу заштите слободе изражавања и слободе медија.

Луначек позива Косово да у потпуности сарађује са судом у Хагу, подсетивши да је заштита сведока кључно питање. Косовске власти су такође позване да спроведу све конвенције УН-а  које се тичу културне баштине на свим нивоима, без обзира на статус Косова према УНЕСЦО-у.

Нацрт резолуције Европског парламента поздравља ступање на снагу Споразума  ЕУ и Косова о стабилизацији и придруживању (ССП) 01. априла 2016., као први уговорни однос и суштински корак у интеграцију Косова у ЕУ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s