Генерална скупштина УН-а признаје забринутост због здравствених ризика од осиромашеног уранијума

5.Децембар 2016.

151 земаља у Генералној скупштини УН-а послала је јасну поруку да се мора на прави начин сагледати забринутост због погођених држава и заједница у вези са здравственим ризицима од осиромашеног уранијума.

Генерална скупштина УН-а је подржала нову резолуцију о оружју осиромашеног уранијума (ОУ) са 151 гласом против 4 гласа, што указује на текуће проблеме погођених држава и заједница, здравствених стручњака и цивилног друштва над потенцијалним ризиком по здравље од изложености ОУ, је шеста која ће бити усвојена од 2007. Текст такође признаје да се земље погођене употребом оружја ОУ суочавају са значајним техничким и финансијским баријерама у раду са контаминацијом ОУ, са међународно признатим стандардима заштите од зрачења.

“Док ми поздрављамо чињеницу да су владе коначно признале да, они који су погођени употребом оружја ОУ, имају озбиљне забринутости око ризика које они представљају, видели смо мало тога што сугерише да су државе спремне да делују”, рекао је ИЦБУВ-ов координатор Даг Вир. “Саме резолуције неће прочистити земљиште или помоћи тим заједницама, и крајње је време да се владе посвете пружању јасних обавеза које се баве пост-конфликтним наслеђем оружја ОУ.”

Иако огромна већина држава гласа у корист резолуције, мањина се и даље суздржава. Око половине су чланице ЕУ, од којих су сви позвани да гласају у корист Европског парламента. Немачка, која је подржавала резолуцију до 2014 године, одјављена је због одређеног критиковања због њених напора да ослаби језик Резолуције и подстицања других да се суздрже. У међувремену, наде су биле високе и ове године да ће Канада гласати по први пут. У опозицији Либерална партија Јустин Трудеау-а се јавно противила оружју ОУ, али изгледа да је ова политика тихо опала у влади.

 

Резлтат гласања УН

Као и обично, резолуцији су се противили само САД, Велика Британија, Француска и Израел. Необично, Црна Гора, која је гласала за у првом кругу гласања, у новембру је у каснијем пленарном гласању, била суздржана. Слично томе, Јужни Судан, који није гласао у новембру гласао је у другом кругу, суздржавајући се по први пут. ИЦБУВ ће проверити да би потврдио да ли су гласови Јужног Судана и Црне Горе били намерни.

 

Први круг гласања о резолуцији је био само неколико дана након што су САД потврдиле да су користили ОУ у Сирији, што је изазвало парламентарни интерес у неколико земаља које су део операције „Урођеног решавања војне коалиције“, укључујући Белгију, Холандију, Нови Зеланд и Велику Британију. Русија, која је изгледа уживала у пропагандној вредности обелодањивања, иако и она има своје залихе ОУ оружја, поново је била суздржана у вези са резолуцијом.

Šести комитет УН-а расправља принцип о токсичним остатацима рата

У потезу који би могао имати последице за развој обавеза пост-конфликтних обавеза према ОУ, токсични и опасни заостаци рата су такође на дневном реду Šестог одбора Генералне скупштине УН-а. Док се расправљало о резолуцији о ОУ од стране Првог одбора Генералне скупштине, његов Šести комитет, који разматра правна питања, дебатовао је о правним принципима који регулишу заштиту животне средине након оружаних сукоба.

Нацрт принципа о управљању токсичним остацима рата, који је предложила Комисија за међународно право, подржао је велики број држава, иако су САД, Израел и Холандија регистровале примедбе на сваки покушај да се прошири дефиниција остатака рата изван експлозива заосталих из рата. Још два принципа, о пост-конфликтним санацијама и о размени информација, су такође на дневном реду, оба са циљем да се помогне у информисању о пракси разчишћавања ОУ у будућностi.

Извор:http://www.bandepleteduranium.org/en/un-general-assembly-recognises-du-health-concerns

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s