Џулијан Асанж: САД и Израел планирали да збаце Асада 2006 године

Телеграми откривају да су се пре почетка сиријске побуне и грађанског рата, Сједињене Државе надале да свргну Асада и створе сукоб између шитских и сунитских муслимана.

Лондон – Говорећи из еквадорске амбасаде у Лондону, Џулијан Асанж је открио да су Сједињене Државе планирале да збаце сиријску владу још давне 2006., неколико година пре почетка текуће кризе.

Оснивач ВикиЛикса је пронашао уточиште у амбасади Еквадора 2012. Просторије остају под опсадом 24 сата дневно од стране великог тима полиције да би спречили Асанжа да икада искорачи ногом напоље, по цени која пореске обвезнике кошта сада преко 12 милиона британских фунти.

Претња његовој слободи која је у току није учинила да Асанж прекине са својим послом откривања прљавих тајни светских влада. Његова последња сазнања долазе у интервјуу од среде са РТ у прилог његовој новој књизи, “The Vikiliks Files”, објављеном крајем прошлог месеца.

Сједињене Државе и њени савезници на Блиском истоку, укључујући и Турску и Израел, су често оптужени да доприносе постојећој дестабилизацији Сирије и након устанка И у каснијем грађанском рату који је почео 2011. Међутим, према телеграмима из Викиликсове архиве, о којима се говори у поглављу о Сирији Асанжове књиге, планови да се намерно дестабилизује регион иду уназад најмање пет година.

Резултат слика за vikiliks

“У том поглављу је телеграм америчког амбасадора Вилијема Роубака, који је стациониран у Дамаску, који очигледно разматра план за рушење Асадове владе у Сирији,” РТ је известио.

У свом наступу у РТ емисији “Going Underground”, Асанж објашњава детаљно садржај тог телеграма:

“… Тај план је био да се користи више различитих фактора за стварање параноје унутар сиријске владе; гурати је да пренагли у реакцији, да би се уплашили да постоји војни удар … ”

Асанж је наставио, објашњавајуćи да је америчка влада тражила да сиријска влада изгледа слаба изазивањем Асада да пренагли у реакцији због опасности од исламских екстремиста који прелазе у његову земљу.

Телеграм је такође изнео детаље о плановима да осигурају секташки сукоб у региону и да се Иран појави као већа претња Асаду, него што је то заиста био,  Асанж је наставио:

“Конкретно, да се гласине, за које се зна да су лажне … или претеривања и промовисати

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s