Осморо људи имају исто богатство као половина света, Оксфам открива пред Давос

Осам милијардера имају богатство еквивалентно богатству половине света, активисти су упозорили светске лидере који се окупљају на разговоре у Швајцарској.

Истраживање Окфама је установило да је јаз између богатих и сиромашних много већи него што се страховало и позвао на ремонт “искривљене” економије, која је омогуćила малој групи да има више богатства него што би икада могли да потроше, док је једна у девет особа гладна.

Тереза Меј и Филип Хемонд ће присуствовати Светском економском форуму глобалних политичких и пословних лидера у Давосу ове недеље.

Годишњи догађај, који се одржава у луксузном швајцарском скијалишту је често критикован зато што је нешто мало више од говорне радионице за богате и моћне.

Оксфам позива међународне лидере да побољшају међународну сарадњу са циљем заустављења избегавања плаћања пореза, мера која је подстицање предузећа да делује и у корист радника, а не само акционара, богатство пореза за финансирање здравствене заштите, образовања и отварање нових радних места, као и побољшања могућности за жене.

Оксфам је такође позвао пословне вође да се обавежу да ће плаћати плату која осигурава нормалан живот, као и поштен део свог пореза.

Марк Голдринг, Оксфамов британски извршни директор, је рекао: “Овогодишњи снимак неједнакости је јаснији, прецизнији и шокантнији него икада раније”.

“Превазилази границе гротескног да група људи, који лако могу да стану у кола за голф терен, поседује више него најсиромашнија половина човечанства.

“Док ће један од девет људи на планети отићи вечерас на спавање гладан, неколицина милијардера има толико богатство да би им било потребно неколико живота да га потроше.

“Чињеница да је супер-богата елита у стању да напредује на рачун нас осталих код куће и у иностранству, показује колико је наша економија постала изопачена.

“Неједнакост се само да држи милионе људи заробљеним у сиромаштву, она деформише наша друштва и трује наше политике.

“Није у реду да врхунски руководиоци односе кући огромне бонусе, док радничке плате стагнирају, или да мултинационалне компаније и милионери избегавају плаћање пореза, док се број јавних служби смањује.”

Оксфам је рекао да платни односи који су ван контроле значе да је просечна плата главних руководилаца ФТСЕ100 129 пута већа од просечног запосленог и изједначује се са износом који заради 10.000 људи који раде у фабрикама одеће у Бангладешу.

У Оксфаму су рекли да су нови и бољи подаци о дистрибуцији глобалног богатства, нарочито у Индији и Кини, показали да најсиромашнији имају мање богатства него што се раније мислило.

Добротворна организација је рекла, да су информације биле доступне када је спроведено истраживање прошле године, њен извештај би открио да је девет милијардера поседовало исто богатство као најсиромашнија половина планете, уместо 62.

Међу осам милијардера према најновијим истраживањима, Бил Гејтс, који је на врху листе, и Ворен Бафет, трећи најбогатији човек на свету, су познати филантропи који су обеćали да ćе дати већину свог богатства.

Труст мозгова Адам Смит Института слободног тржишта, оптужује Оксфам за изношење нетачних информација.

Шеф истраживачког тима, Бен Саутвуд, рекао је да се добробит сиромашних у свету побољшава са уделом светске популације која преживљава са мање од 2 долара на дан – опадајући са 69% 1981. на 43% 2008.

“Сваке године смо заведени Оксфамовом статистиком богатства. Ови подаци су добри – долазе из Цредит Суиссе – али њихова интерпретација није”, рекао је он.

“Није богатство у свету богатих оно што је важно, већ добробит сиромашних у свету – а то се побољшава сваке године.

“Потрошња сиромашних у свету наставља да расте, као и њихово образовање, здравство и висина.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s