Европски лидери у шоку јер Трамп оштро критикује НАТО и ЕУ, расту страхови од трансатлантске поделе

БРИСЕЛ – Европски лидери су се ухватили у коштац са уздрманом реалношћу скептицизма према ЕУ-и новоизабраног председника, Доналда Трампа, у понедељак, који кажу да ће можда морати да остану без Сједињених Држава на њиховој страни током председовања Трампа .

Ово је могућност без преседана у трансатлантским односима која долази после Трампа – који је пригрлио анти-ЕУ побуњенике током своје кампање и после његове победе – рекао је у току изјава овог викенда да 28-члана Европска Унија иде ка распаду и да је он равнодушан према њеној судбини. Он је такође рекао да је тренутна конфигурација НАТО-а “застарела”, чак иако се он изјаснио за посвећеност одбрани Европе.

Трампови ставови су подигли узбуну широм Европе, која се суочава са таласом избора ове године на којима анти имигрантни, евроскептични лидери могу да освоје власт. Већина мејнстрим лидера су се обавезали да раде са Трампом после његове инаугурације у петак, чак и пошто су изразили наду да ће он ублажити своје мишљење када буде преузео функцију. Његов континуирани тврдокорни избор ставова је створио болно сазнање у Европи да они сада морају да живе без пуне подршке свог најстаријег, најјачег партнера. Европска Унија подупире велики део послератног (II св.рата) просперитет континента, али су је скептици напали у последњих неколико година, као нефункционални блок који нарушава финансије и сигурност.

“Ми ћемо сарађивати са њим на свим нивоима, наравно”, рекла је немачка канцеларка, Ангела Меркел, новинарима у Берлину. Али она је рекла да ће Европљани морати да преузму одговорност за себе.

“Ми Европљани држимо своју судбину у својим рукама”, рекла је она.

Потпуне последице могућег распада у трансатлантским везама су тако широке, тешко их је сабрати. Америчке гаранције чине окосницу европске безбедности. Сједињене Државе и 500 милиона људи Европске Уније су једни другима најважнији трговински партнери. Већ деценијама, европске земље и Сједињене Државе су радили чврсто заједно на питањима рата, мира и богатства.

Трамп изгледа скептичан према томе да је Европска унија битна за америчку безбедност или економски раст.

“Људи желе свој идентитет, па ако мене питате, други, ја верујем, други ће отићи”, рекао је Трамп о ЕУ-и у интервју овог викенд за „Times of London“ и немачке новине „Bild“. Он је рекао да га није брига за будућност ЕУ-е. “Не мислим да је то толико важно за САД”, рекао је он.

“Гледаш у Европску Унију, а то је Немачка. У основи ЕУ је возило за Немачку “, рекао је Трамп, што значи да је Немачка користила блок слободне трговине да прода своју робу на штету других. Он је додао да је Меркелова направила “веома катастрофалну грешку” у отварању европских врата мигрантима и избеглицама.

Он није ни изразио неку посебну захвалност европским народима зато што су дуготрајни савезници САД-а, рекавши да ће веровати и Меркеловој и руском председнику, Владимиру Путину, подједнако на почетку свог мандата.

“Ја почињем са вером и у једно и у друго”, рекао је он. “Али хајде да видимо колико то траје. То можда не потраје дуго. ”

Трамп је дао нејасне поруке о одбрамбеном савезу НАТО-а, којим доминира САД, назвавши га “застарелим” и каже да је “веома неправедно према Сједињеним Државама” да већина земаља не испуњава своје добровољне трошкове одбране. “Након свега овога што сам рекао, НАТО ми је веома важан”, рекао је Трамп.

Кремљ је прихватио коментаре Трампа, а портпарол се сложио да је НАТО застарео. Британски лидери су такође поздравили Трампову спремност да преговарају о трговинском споразуму након што се одвоје од ЕУ-е.

Али, међу већином америчких савезника, Трампови ставови су “изазвали запрепашћење и одушевљење, не само у Бриселу”, рекао је немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер новинарима у понедељак у Бриселу, где се састао са другим европским министрима спољних послова на претходно заказаном скупу. Долазећи директно са састанка са генералним секретаром НАТО-а, Јенсом Столтенберг, Штајнмајер је рекао да је НАТО слушао коментаре Трампа “са забринутошћу”.

Резултат слика за Trump nato

Долазећи амерички председник је први САД лидер после Другог светског рата који не подржава европске интеграције. Европска унија је дуго сматрала да је у интересу САД-а, пошто је створила јединствено тржиште за америчка предузећа, да обезбеди бедем против комунизма током хладног рата и да помогне да се смири крвави покољ који је САД-е коштао много живота, између осталог, у првој половини 20. века. Након распада Совјетског Савеза, Европска унија се проширила ка истоку у бивше комунистићке земаље, развој, за који су лидери тамо рекли да је помогао да се донесе владавина права и стабилност јер су модернизовали њихове економије.

Штајнмајер је рекао да Немачка покушава да процени шта ће спољна политика САД-а заправо бити. На пример, Џејмс Матис, пензионисани морнарички генерал, кога је Трамп предложио за секретара одбране, понудио је јасну подршку НАТО-у и скептицима Русије, на састанку о свом поврђивању у Сенату, прошле недеље.

Други лидери су рекли да будућност Европе нити расте нити опада на основу ставова Беле Куће.

“Оно што тражимо је партнерство на бази заједничких интереса са Сједињеним Америчким Државама,” Висока представница ЕУ-е за спољну политику,  Федерика Могерини, рекла је новинарима. “Ми увек волимо да будемо у добром друштву, али сами одређујемо своју политику.”

Неки аналитичари додају да је подршка ЕУ-и у другим земљама порасла након британског гласања у јуну прошле године да напусти Европску Унију. Питали су се да ли Трумпов фронтални изазов блоку може имати сличан ефекат. Међутим, један од аналитичара је рекао да, ако глобална нестабилност расте као резултат Трампових непредвиђених политика, тај стрес би могао додатно да оптерети већ оптерећену Европску Унију.

“Током последњих деценија, Сједињене Државе одиграле су велику улогу стабилизатора. Када ова стабилизаторска улога САД-а широм света нестане, јер они обављају трансакционе послове, то ће створити много, много велику збрку која ће обухватити и европске интересе “, рекао је Штефан Лејне, бивши аустријски дипломата који сада ради у „Carnegie Evropa“, трусту мозгова из Брисела.

Један истакнути САД заговорник европског јединства био је забринут за способност Европе да преброди Трамп цунами.

Док се Европска унија бори против скептичних снага, “САД навијање и подршка је добродошла “, одлазећи САД амбасадор у ЕУ, Ентони Гарднер, рекао је прошле недеље. “Ако не постоји неко као [државни секретар Џон Ф.] Кери или Обама. . . подсећајући људе на значај Европске уније, онда постоји вакуум. ”

Француски лидери, који се суочавају са тешким председничким изборима у априлу, такође изледају као да се јагме да руководе разлазом. Трумпови савезници су изразили подршку анти-ЕУ, анти-имигрантској странци Национални фронт, чији се лидер, Марине Ле Пен, добро котира у анкетама. Ле Пен је ручала у подруму Трамповог Торња прошле недеље у друштву човека који је служио као неформални канал за Трампове контакте са евроскептичним европским лидерима, иако је Трампов транзициони тим негирао било какав формални састанак са француском политичарком.

“Најбољи одговор је европско јединство”, рекао је француски министар иностраних послова Жан-Марк Аираулт. “Као и у случају Брексита, најбољи начин да се брани Европа је да останмо уједињени. То је помало и позив који упућујемо господину Трумпу. Да остане блок. Не заборављати да је снага Европљана у њиховом јединству. ”

Али најжељенији приступ изјавама Трампа је можда дошао из Луксембурга, где је највиши државни дипломата рекао да се нада да је Трамп још увек у режиму кампање.

“Морамо се надати да ће изјаве кандидата Трампа, које почињу у петак, почети да иду у другом правцу”, рекао је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн. “Ако се саберу ризици, било би то веома дестабилишуће, што није у интересу Америке.”

Извор:https://www.washingtonpost.com/world/europe-leaders-shocked-as-trump-slams-nato-eu-raising-fears-of-transatlantic-split/2017/01/16/82047072-dbe6-11e6-b2cf-b67fe3285cbc_story.html?tid=sm_fb_wd&utm_term=.9c8719b5b0f1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s