АМБАСАДОРКА ПОДСЕЋА ТРАМПА ДА КОСОВО ВОЛИ АМЕРИКУ

Косовска амбасадорка у Вашингтону, Влора Читаку, у кратком  поразговору са Доналдом Трампом, подсетила је новог америчког председника на чврсту лојалност њене земље према Америци.
Влора Читаку, амбасадорка Косова у САД, одржала је кратак разговор са долазећим председником, Доналдом Трампом, у којем га је подсетила да је Косово нај”про-америчка земља на свету”.

Доналд Трамп разговара са Влоа Цитаку, Амбасадорком Косова у САД 

“Имала сам прилику да кратко разговарам са изабраним председником  Доналдом Трампом, номинованим државним секретаром, Тилерсоном, и саветником за националну безбедност, Флином. Рекла сам им да сам ја поносна амбасадорка најпро-америчке нације на целој планети”, Читаку је написала на Фејсбуку.

Састанк се догодио само три дана пре инаугурације новог америчког председника, на вечери коју је инаугурациона Комисија организовала за дипломатски кор.
Косовски званичници одмах су почели да раде на успостављању контаката са новом републичком управм, чим је Трамп био изабран.
Председник Косова, Хашим Тачи, одржао је састанке са републичким сенаторима и конгресменима током свог боравка у Сједињеним Америчким Државама прошле недеље.

Након састанка са председавајућим Одбора за иностране послове Сената, републиканским сенатором, Бобом Коркером, Тачи је написао на Фесјбуку-у да су разговарали “о потреби САД-а да имају водеćу улогу у нашем региону, јер кашњења ЕУ-е стварају вакуум који користе други”.

Резултат слика за Bob  Korker  Tači
Тачи се такође сусрео са старим албанким симпатизером, републиканским сенатором, Робертом Долом. Након другог састанка са републиканским сенатором, Џоном Мекејном, Тачи је написао да га је позвао да посети Косово.Тачи је одржао састанке и са сенатором Џони Ерстом и чланом републичког Конгреса, Мајком Тарнером.

Већинско албанско Косово се ослободило српске власти крајем 1990-их, под покровитељством демократског америчког председника, Била Клинтона – и многи Косовари су дуго видели демократе као природне савезнике њихове земље у америчкој политици.
Међутим, од како је Трамп изабран, косовски лидери се труде да подсете ко год управља Вашингтоном, на њихове чврсте про-америчке квалификације.
Беџет Пацоли, шеф Нове алијансе Косова, био је први на Косову који је одреаговао на Трампову победу, наводеćи: “Верујем да ће, без обзира на победника [америчких избора], Албанци стајати иза воље америчког народа. Честитам!”
Пацоли је од тада рекао и да ће бити на церемонији Трампове инаугурације. “Тачно је да сам позван”, рекао је Пацоли у једној ТВ емисији.

Извор:http://www.balkaninsight.com/en/article/kosovo-ambassador-in-us-brief-talk-with-trump-01-18-2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s