Сиромаштво у Америци игнорисано и 2016 године

Године 2012., током последњих америчких председничких избора, Ајџазира је известила да председнички кандидати – тада председник Барак Обама и Мит Ромни –  избегавају тему сиромаштва у Америци, а са изузетком Берни Сандерса, видели смо то опет у току председничких избора 2016. Извештај “Alterneta” из 2016., скреће пажњу на то, како су током три ране дебате, “Исис” и “тероризам” поменути 21 пут, али сиромаштво није поменуто ни једном. Чињеница је да, са око 45 милиона Американаца који још увек живе у сиромаштву у Сједињеним Америчким Државама, соромаштво остаје као један од горућих проблема у земљи, а још увек у великој мери игнорисан од стране корпоративних медија.

Када је његова кампања лансирана, Доналд Трамп је апеловао на људе причом о штедњи социјалне и здравствене бриге, али он се од тада окружио онима који желе да смање обоје. Говорио је о “исушавању мочваре”, а од тада је окупио администрацију која вреди чак $ 35 милијарди. Још увек требамо да видимо шта ćе се десити под Трамповим председовањем, али до сада, могући исходи не обећавају. Сада када је 2017. овде, хајде да мало боље погледамо уназад на сиромаштво у Америци 2016 године:

Према “Statisti”, Американци осећају да је економија најважнији проблем са којим се САД-е суочавају, затим незапосленост/радна места и незадовољство владом (видите графикон у даљем тексту), и заправо, док је америчка економија прошла мало боље него што се мислило у 2016. , није било ни изблиза довољно да би се направио значајан утицај. Извештаји сада хвале Обаму што завршава свој мандат са стопом незапослености од 4,7%, међутим, ово је само ниже за 0.3% од децембра 2015 године, а већина извештаја не помиње да се ове цифре могу значајно мењати из месеца у месец – били смо на 4.7 % у мају 2016., а затим у јуну, незапосленост се вратила на 4,9%.

Извештај “Статиста”

Стопа незапослености од новембра 2015. до новембра 2016 године:

Плате су (у просеку) наводно порасле у САД током 2016 године, али ако желите један од најплаćених послова, мораćете да постане лекар, адвокат, менаџер истраживања и развоја, менаџер развоја софтвера, апотекарски менаџер, менаџер стратегија, или софтверски архитекта, само да наведемо неке. Међу занимања који су видели највећи раст плата током 2016 године, били су аналитичари система, финансијски аналитичари, оверене неговатељице, менаџери корисничких услуга, баристе (радници за шанком), фармацеутски техничари, консултанти продаје, официри безбедности и аналитичари пословних система. Непотребно је рећи, многи Американци су запостављени. Осим ако нисте бариста.
Од септембра 2016. било је 1.750.000 бескућника у Сједињеним Америчким Државама, 40% од којих су ветерани. Од жена које су бескуćнице, 40% су без пратње/немају партнера, а 25% тврди да су биле сексуално злостављане у прошлој години. По питању глади, 31 милион Американаца сада живи у глади, или су на ивици глади.

Званични извештај  незапослености у САД 

Из године у годину, извештаји су прекоревали корпоративне медије у вези са њиховим обавештавањем о сиромаштву у Америци, или боље рећи, у вези са недостатком истог, али, као и обично, ништа се не мења. Као што изрека каже “следи новац”, изгледа да је то управо оно што корпоративни медији намерава да ураде. У нацији која троши око 600 милијарди долара годишње на војне издатке, да ли је заиста изненађење да ће вам медији радије угурати у грло  тзв. “рат против тероризма”, него да говоре о томе које проблеме сиромаштво изазива код  куће?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s