Доналд Трамп је отпустио све америчке амбасадоре у иностранству и нема никога да их замени

Он је захтевао да они напусте своје канцеларије до поднева на дан инаугурације.

Убрзо након што је Доналд Трамп положио заклетву као 45. председник Сједињених Америчких Држава, сви страни амбасадори су отпуштени и без конкретно одређених замена.

Господин Трамп је захтевао да сваком амбасадору, у земљама широм света, који су именовани од стране бившег председника Барака Обаме, буде речено да напусти своју канцеларију до поднева 20. јануара и то без грејс периода (могућности одлагања).

Његов прелазни тим је рекао 23. децембра да неће бити “изузетка” за амбасадоре који траже да продуже останак на свом месту након дана инаугурације, за разлику од других председника, чак и за амбасадоре са малом децом.

Уобичајена је политика, међутим, да политички именовани амбасадори дају оставку на почетку нове администрације. Мање је уобичајено да нема истовремене замене.

Чак 80 амбасадора за земаље, агенције и питања – као што је амбасадор за глобална женска питања – су одбачени одједном.

Овај потез прети да, остави многе земље без Сенатно потврђених изасланика месецима, као и да прекине директну линију до председника, а неки и у земљама које имају осетљиве односе са Сједињеним Америчким Државама.

Ово укључује Немачку, Велику Британију и Канаду, као и друге кључне савезнике. Исто тако, земље као што су Кина, Индија, Јапан и Саудијска Арабија, такође ćе бити у потрази за заменом.

Процес замене политички постављених амбасадора је дуготрајан и изводи се од стране Конгреса.

Мало је именовања до сада направљено. Гувернерка Јужне Каролине, Ники Хејли је амбасадорка при Уједињеним нацијама, која замењује Саманту Поуер.

Стечајни адвокат, Дејвид Фридман, је амбасадор у Израелу, а гувернер Ајове, Тери Бранстад је амбасадор у Кини.

Прва супруга г.Трампа, Ивана Трамп, наводно је изразила интересовање да постане амбасадорка у Чешкој. Председник Чешке Републике, Милош Земан, изразио је подршку, рекавши: “Нису могли послати бољег америчког амбасадора у Праг”.

Господин Трамп је критикован због разних других великих кадровских недостатака, испод нивоа кабинета. Савет за националну безбедност и Стејт дипартмент одбране углавном остају непопуњени.

Извор: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-fires-us-ambassadors-no-replacements-a7538256.html?cmpid=facebook-post

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s