МОЛДАВИЈА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ЕУ И ОКРЕЋЕ СЕ ПРЕМА РУСИЈИ

Молдавски председник је рекао да би волео да одбаци споразум своје земље са ЕУ, и потврдио је да је, уместо тога, започео са припремама за придруживање блоку које предводи Русија.

Игор Додон, који је дошао на власт у децембру, је то саопштио на конференцији за новинаре, заједно са руским лидером Владимиром Путином у Москви, у уторак (17. јануара).


“Верујем да споразум није Молдавији учинио добро”, рекао је Додон, односећи се на споразум ЕУ-е о слободној трговини ЕУ-е и политичког удруживања који је закључен 2014 године.

“Изгубили смо руско тржиште и, што је још чудније, наш извоз у ЕУ је такође опао. Другим речима, ми нисмо добили ништа од потписивања тог споразума.”

Он је рекао да, ако његова Социјалистичка партија победи на парламентарним изборима 2018.: “Надам се да ће добити парламентарну већину и да ће споразум бити укинут.”

Додон је такође рекао да је све ставио у погон са циљем да потпише меморандум о сарадњи са евроазијском економском унијом (ЕАЕУ), блоком од шест бивших совјетских држава са Русијом на челу.

Он је додао да је тражио од Путина да дају Молдавији статус посматрача у Економској комисији ЕАЕУ-е.

Он је позвао на ново “стратешко партнерство са Русијом”, и рекао да је његов избор, на про-руску карту, значи да су Молдавци заинтересовани за “очување традиционалних православних хришћанских вредности”.

Додон је променио мишљење у вези са пактом са ЕУ у последњих неколико месеци.

Он је изјавио у уторак да ће посетити Брисел почетком фебруара да “разговарамо о томе са нашим партнерима из ЕУ”.

Ако Молдавија укине споразум са ЕУ, то би значило још један преокрет за политику ЕУ-е усклађивања са бившим совјетским државама.

Свргнути украјински лидер, Виктор Јанукович, је одбацио споразум ЕУ 2013., што је довело до народног устанка, а касније и до инвазије Русије.

Јерменски вођа, Серж Саргсиан, 2013. такође одлучује да се придружи ЕАЕУ-и уместо потписивања пакта ЕУ. Дипломате ЕУ оптужиле су Русију за вршење притиска на Саргсиана да потпише договор.

Додон тврди да то што Молдавија ” није добила ништа” од својих веза у ЕУ-и није потврђено бројкама од стране ЕУ.

Страни сервис ЕУ каже, да је молдавски извоз у ЕУ порастао за 27 одсто, јер је потписала уговор о слободној трговини са ЕУ.

Каже се у извештају да је ЕУ потрошила преко 335 милиона € као помоћ Молдавији између 2014. и 2017 године.

Молдавци су добили безвизни приступ у ЕУ пре три године.

Путинова обећања

Путин је у уторак такође тврдио да “статистике показују да је трговина Молдавије са земљама ЕУ опала”.

Он је раније увео санкције на извоз из Молдавије и запретио да ће протерати до 500.000 молдавских миграната који су радили у Русији.

Он је у уторак рекао да би санкције могле бити укинуте ако је Молдавија спреман да преиспита свој пут у ЕУ.

“Много тога ће зависити од тога како ће Молдавија изградити своје односе са Европском Унијом, мислим на споразум о придруживању између Молдавије и Европске Уније који је потписан и који је ступио на снагу”, рекао је Путин.

Он је предложио да би Русија требала да има право гласа у будућим односима ЕУ и Молдавије, у новим, “трилатералним” разговорима.

Он је обећао да ће олакшати путна правила за молдавске раднике мигранте.

Он је такође оживео стару идеју за решавање замрзнутог конфликта Молдавије са Транснистријом, територије која се сепаратише, а која је заштићена од стране руских трупа.

Image result for Транснистрија

Путин је изнео нацрт Козачког Меморандума, плана за поновно уједињење, 2003 године, али је ЕУ убедила Молдавију да га одбије на основу тога да ће се тиме учврстити руски утицај у земљи.

“Ја се веома надам да ћемо се вратити на ово питање не речима, већ делима”, рекао је Путин у уторак, додајући да жали “наглу промену” мишљења Молдавије на меморандуму из 2003 године.

Руске санкције

Путин је додао да се нада нормализацији односа са САД-ом и ЕУ-ом, окривљујући одлазећу америчку администрацију Барака Обаме за кварење веза ЕУ и Русије.

Позивајући се на Кремљ-пријататељског америчког изабраног председника Доналда Трампа, рекао је: “Сигуран сам да ћемо на крају бити у стању да се вратимо у нормалне међудржавне односе у интересу и европских народа и народа Русије и Сједињених Држава.”

ЕУ и САД наметнули су економске и дипломатске санкције Русији због инвазије на Украјину.

Неке земље ЕУ су сада позвале на зближавање са Русијом.

Ангелино Алфано, италијански министар спољних послова, изјавио је у уторак да “морамо да проценимо услове за повратак у формат Г8”, позивајући се на руски повратак у клуб водећих земаља Г8.

Али Саманта Поуер, одлазећи амерички амбасадор у УН, је изјавила у уторак да је “назадно” размишљање да се ублаже санкције пре него што Русија зауставила агресију у Украјини.

“Ублажавање казнених мера за руску владу, када нису променили своје понашање, ćе само охрабрити Русију”, рекла је она.

Руска претња

Говорећи на Атлантском Савету, трусту мозгова у Вашингтону, она је рекла да Русија представљала “претњу … међународном поретку заснованом на правилима”.

Она је рекла да Путин покушава да “убаци клин између Сједињених Држава и наших најближих савезника”, на пример, финансирањем странке крајње десничарког Националног фронта на француским изборима.

Она је упозорила да ће руски хакери, интернет тролови, и пропаганда покушати да утичу на немачке изборе на исти начин на који се Русија “мешала” у победу Трумпа у САД.

“Морамо да се боримо против дезинформација информацијама. Против фикције чињеницама. Али, документовање и ширење чињеница – као и производња лажних вести – узима ресурсе “, рекла је она.

Позивајући се на 1 милијарду $ – годишњи Путинов буџет за пропаганду, рекла је: “Морамо да трошимо најмање толико – а вероватно и много више – на обуку и опремање независних новинара, заштиту новинара који су под нападом, и проналажење начина да заобиђемо цензуре и интернет заштите које репресивне владе користе да блокирају своје грађане од добијања приступа гласовима који критикују.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s