ГЕНОЦИД КОЈИ СВЕТ ИГНОРИШЕ

Ако вам је потребан доказ да политичари и мејнстрим медији бирају које тиранске конфликте да покрију, како би напредовали у својим геополитичких амбицијама, потребно је само да на Гуглу потражите “Западну Папуу.”

Да ли сте икада чули за њу? Да ли сте икада седели код куће и гледали CNN, BBC, или Foks Njuz и чули како спикер помиње Западну Папуу?

Чудно је то да ово угњетавање добија мало или нимало медијског обавештавања, с обзиром на недавну мисију са циљем утврђивања чињеница, коју је водила комисија католичке правде и мира бризбејнске надбискупије и која је известила да Западна Папуа доживљава “спори геноцид.” Овај извештај је упозорио да је аутохтоно становништво Западне Папуе у ризику да постане “антрополошки музејски експонат из прошлих културе.”

Када сте сазнали шта распирује сукоб у Западној Папуи, постаје јасно зашто наши мирољубиви политичари и медијски естаблишмент једва да обраћају пажњу на то питање.

Западна Папуа је дом једног од највећих светских рудника злата (и трећи по величини рудник бакра), познат као рудник Грасберг. Грасберг је у већинском власништву америчке рударске компаније FREEPORT MCMORAN. Она има резерве у вредности од процењених 100 милијарди $, а компанија је највећи порески обвезник Индонезије.

Новац и геополитика обично побеђују људска права. Пошто је Сухарто диктатура Индонезије анексирала Западну Папуу у референдум УН-а 1969. – на ово се углавном гледа као на отимање земље – Око 500.000 западних Папуанаца су убијени док су се борили да остваре независност.

 

Компанији FREEPORT MCMORAN је дато право над рудником Грасберг, када је влада Индонезије потписала право да екплоатишу минерална богатства на том месту 1967. Да би очували овај дословно речено рудник злата, индонежанска војска је користила бруталне мере силе против локалног аутохтоног становништва. Бени Уенда, домородац са Папуе, који је целог свог живота водио кампању за независност, износи детаље о многим искуствима које је локално становништво претрпело од руку индонежанске војске:

“Сада, свако јутро на путу ка својим баштама, Бени и његова мајка и тетке би били заустављени и проверавани од стране индонежанских војника. Често би се дешавало да војници присиљавају жене да се оперу у реци пре него што би их брутално силовали пред њихивом децом. Многе младе жене, укључујући и три Бенијеве тетке, умрле су у џунгли од траума и повреда које су задобиле током тих напада, који су често укључивале и генитално сакаћење. Сваког дана, Папуанке су морале да се јаве војној испостави да им обезбеде храну из својих башта, као и да чисте и кувају за војнике. Насиље, расизам и наметање покорности, постали су део свакодневне рутине.”

Аустралија, земља са опуштеним, мада конфузним, односом са Индонезијом, игра своју улогу у уништавању било какве пристојне расправе о овом ужасавајућем питању. У новембру прошле године, Влада Индонезије затражилаје од Аустралије да изврши притисак на пацифичке нације које су почеле да пружају подршку кампањи Западне Папуе за независност, ефикасно заустављајући ова мала острва од “уплитања” у индонежаске послове. Аустралија је прилично саучествовала у овом питању, чак до данас, пружајући индонежанској војсци и опрему неопходну за разарање локалног становништва.

У последње време, међутим, дошло је до одређеног напретка. Ове две земље су суспендовале војне везе након што је индонежански војни званичник пронашао “увредљив” материјал у аустралијској војној бази, укључујући и домаћи задатак који сугерише да је Западна Папуа део Меланезији и да јој треба дати независност.

Без обзира на све, Папуа има највећу стопу сиромаштва у Индонезији. Она је скоро три пута већа од националног просека. Она такође има највећу стопу смртности беба, деце, и мајки у Индонезији, као и најгоре здравствене показатеље и најниже стопе писмености.

Замислите у како би великој мери западни Папуанци могли да побољшају свој животни стандард, ако би им било дозвољено да контролишу своје ресурсе без бруталног уништавања њихових живота од стране индонежанке војске.

У међувремену, америчка рударска компанија наставља да зарађује стотине милијарди долара на рачун невиних домородаца.

Извор :http://theantimedia.org/genocide-ignored-world/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s