Нека предизборне игре крену за ГО Костолац!? (поводом отварања монтажног плаца за VI БТО систем у ПК Дрмно 23.1.2017.)

Иако нису званично отпочеле предизборне радње за изборе у ГО Костолац, очигледно је да је коалиција на власти СНС-СПС… отпочела предизборне игре отварајући монтажни плац за склапање новог ВИ БТО сиситема, на површинском копу (ПК) Дрмно.

Званично, овај БТО систем би теребало да омогући да се подигне годишња производња угља са 9 на 12 милиона тона.

Према изјавама Александра Антића, министра у Министарству рударства и енергетике, као и  ВД директора ЕПС-а Милорад Грчића, он би требало да буде готов  до 2020, заједно са новим термонергетским блоком Дрмно Б-3 од 350 МW.

Image result for kostolac Antić

Ministar Rudarstva i energetike A. Antić

ВД директор ЕПС-а Милорад Грчић

Верујем да су ови подаци веома обрадовали становнике костолачког угљеног басена, који већ деценијама исказују жеље да се упосле у овом јавном предузећу . Али, истог их тренутка морам и разочарати да до нових запошљавање неће доћи (наравно ако иду нормалним током, без партиске књижице или другим видовима корупције).

Да будем јаснији, ЕПС – ова предузећа у костолачком угљеном басену, већ деценијама кубуре са дозволама за експлоатацију угља  и његово претварање у чисту (електричну) енергију.

У почетку су били проблематични делови пројекта који су били везани за Процену утицаја на животну средину и Стратешку процену на животну средину, али пошто су Влада и Парламент Републике Србије изгласали нове законске одредбе, према којима ови документи нису релевантни, те ако се деси акцидент који није предвиђен овим делом пројектне документације, аутори ових докумената неће одговарати за разлику од пројектаната или архитеката. Чак је и са предузећа значајно скинута одговорност, те они само одговарају прекршајно без обзира колико је њихова делатност угрозила здравље околног становништва и животне средине у целости.
Али, ту се проблем ЕПС-ових предузећа не завршава, јер са сваким новим кораком према ЕУ, Влада Републике Србије и Парламент морали су (а били су и дебело плаћени) да уводе нове законске одредбе, па је међу њима усвојена и тзв. ЕСПОО конвенција, тј конвенција која се бави прекограничним загађењем. Да поједноставим, сада свака суседна држава има право да разматра пројекат суседне државе уколико загађавајуће материје из будућег производног објекта прелазе границу.
Влада Републике Србије и ЕПС су покушали да пренебрегну ову законску обавезу, али је марта 2016. (по звршетку 35. Састанка комитета звештај на линку) стигло писамце из ЕСПОО комитета у Женеви ( који се налази при УНЕЦЕ) да се, ипак, морају урадити и обавезе које су под ЕСПОО конвенцијом, како би пројекти “Проширење ПК Дрмно на 12 милиона тона”, “Изградња новог блока Дрмно Б3” и ”Систем одсумпоравања за термоелектрану Дрмно” могли добити и званичне дозволе.
Оне до данас нису урађене, тако да ни један од ових пројеката нема потребне дозволе како би се наставила изградња ових објеката.
Поред тога, за изградњу термоенергетског блока Дрмно Б3 још није урађена релевантна студија о процени утицаја, тако да ће овај објекат чекати на почетак своје изградње још доста година.
Тако долазимо на почетак приче о предизборним активностима министра Антића и ВД директора ЕПС-а Грчића. Они су грађанима костолачког угљеног басена испричали још једну бајку како би појединци гласали за одређене политичке партије на предстојећим изборима. А можда и да оправдају нова запошљења политички примљених кадрова у данас централизованом ЕПС-у!
Једино је сигурно да ће грађани Републлике Србије плаћати кинеској Експорт –Импорт банци кредит са изузетних 2,5% камате на око милијарду долара ( 293 милиона долара за систем за одсумпоравање гасова из ТЕ Дрмно, око 130 за поширење ПК Дрмно и око 609 изградњу новог блока Дрмно Б3 -350 МW) у следећих 20 година, без обзира на то када ће наведени пројекти почети са радом. Пошто је гарант за исплату овог кредита буџет Републике Србије, а у случају неких проблема арбитража се обавља према законима Републике Кине.
Уз рударски поздрав “Срећно!” желим вам добру сезону нових изборам, између осталих и за ГО Костолац!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s