РАЗГОВОРИ СРБИЈЕ И ПРИШТИНЕ ПОНОВО НА КОЛОСЕКУ

Делегације Београда и Приштине састаćе се у уторак (24. јануара) у Бриселу ради још једне рунде преговора под покровитељством шефице спољних послова Европске уније, Федерике Могерини.
Овога пута, две стране шаљу своје врхунске људе: Србију ће представљати премијер, Александар Вучић и председник, Томислав Николић, док Косово шаље њихове колеге, Ису Мустафа и Хашима Тачија.

Могерини је сазвала састанак пре рока након низа инцидената који су довели Србију и Косово на ивицу оружаног сукоба.

Ова криза је угрозила процес нормализације који се одвија четири године и који је дао неке резултате, али који није успео да уклони дубоко неповерење између суседа на Балкану.

“Не верујем више Албанцима”, рекао је новинарима Вучић у понедељак пре одласка у главни град ЕУ.

Он је такође оптужио политичке лидере албанског већинског дела да планирају акцију против српске заједнице на северу Косова.

Тензија се разбуктала прошле недеље, када је отварање нове железничке линије између Београда и северног града на Косову, Митровице, етничке српске енклаве, видело да је Србија послала путнички воз обојен националистичким симболима и са слоганом “Косово је Србија” исписаним на 21 језик.

У Приштини, ово је виђено не само као провокација са циљем да се понави захтев Србије над Косовом, већ и као чин агресије. То је утицало на то да се распореде трупе Росе, тешко наоружане полицијске јединице, да би се заустави воз од преласка границе.

Вучић тврди да су Косовари планирали да дигну у ваздух воз на његовом првом путовању и да масакрирају путнике, од којих су неки били чланови његовог кабинета.

Тачи је одговорио оптужујући Србију да покушава да припоји север, који је већински српски, на исти начин на који је Русија одвојила Крим од Украјине. Заузврат је српски председник Николић запретио да ће послати трупе да заштите косовске Србе.

Иако је превладао мир, барем за сада, могућност обновљеног сукоба између Срба и Албанаца почео је да изгледа као прави по први пут од 1999 године.

“Била сам веома забринута због ситуације која би могла лако да ескалира”, рекла је Могерини након железничког инцидента прошле недеље.

Она је рекла да је пажљиво пратила догађаје и лично била у контакту са лидерима обе стране.

Ипак, неки верују да цела афера није било толико озбиљна и да је намерно надувана од стране политичара у Београду и Приштини.

„ЈЕФТИНЕ НАМЕШТАЉКЕ“

“И провокација Београда, као и претерана реакција Приштине, били у ништа друго него јефтине намештаљке”, рекао је ЕУобзерверу Милош Васић, политички аналитичар из Београда.

Он је рекао да ни једна страна није спремна да почне нови рат или да изазове НАТО, који гарантује безбедност Косова и који још увек има трупе у том подручју.

Србија је пред председничким и, евентуално превременим, парламентарним изборима овог пролећа, уз мало помоћи „патриотског бусања у груди“ ради освајања гласова, додаје Васић.

Он је рекао да је и Тачију потребно да поправи своје патриотске акредитиве након што се нашао под притиском због уступања превише територије Србији у претходним рундама дијалога у Бриселу.

Истовремено, обе се стране осећају запостављено од стране ЕУ и САД, који су презаузети да би изашли на крај са Брегзитом и са избором Доналда Трумпа, да би обраћали пажњу на западни Балкан.
ПРОДАЈА МИРА

“Балкански политичари су постали врло погодни за стварање тензија, а потом играње улоге миротвораца”, рекао је Васић.

Реална или не, криза изгледа да је за сада готова, а састанак у уторак у Бриселу је прилика да се окрене нови лист.

Тачи је рекао да очекује да се дијалог у Бриселу заврши са пуним признавањем Косова од стране Србије, док Србија инсистира на аутономији за север Косова.

Нереално је очекивати било какав напредак у уторак, али, за разлику од обојеног воза, процес је поново на колосеку.

Извор: https://euobserver.com/foreign/136639

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s