Опоравак руске економије упркос санкцијама “јача самопоуздање Москве”

Анти-руске санкције уведене од стране Запада су се показале неефикасним, јер руска привреда показује јасне знаке опоравка, пише аустријски лист, Винер цајтунг.

Русија је реаговала на санкције јачањем домаће производње, посебно у области металургије и пољопривреде, каже се у чланку.


“Руска пољопривреда је достигла рекордни ниво и може да покрије 100% потражње за пилетином и 70% за говеђима и свињским месом. Такозвана супституција увоза функционише”, пише лист, позивајући се на немачког економског стручњака, Дитмара Фелнера.

Према овом стручњаку, економски опоравак Русије, упркос западним санкцијама, “јача самопоуздање земље.”

“Највећа земља на свету само што се није” извукла” из рецесије, користећи, колико је то могуће, своје ресурсе”, изјавио је Фелнер.

Бивши трговински делегат у Москви сматра да Европа болује од санкција чак и више него Русији. Према његовим речима, од 2010. до 2013 године, дошло је до економског бума у Аустрији, са извозом у Русију који је достигао 3,5 милијарди евра.

Са падом руске економије, аустријски извоз је, такође, смањен. Године 2016., извоз је скоро преполовљен на 1,8 милијарди евра “, пише лист, позивајући се на Фелнера.

Године 2014., Европска унија и Сједињене Америчке Државе наметнуле су низ санкција против Русије због њеног наводног учешћа у сукобу између власти у Кијеву и милиције на истоку Украјине. Москва је у више наврата негирала те оптужбе и навела да су санкције контрапродуктивне.
Недавно је руски министар иностраних послова, Сергеј Лавров, изјавио да Москва неће правити једностране уступке да би укинула рестриктивне мере. Према новинару, то значи да се “рат санкција” неће завршити у корист Европске уније.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s