Тихо донесен нацрт закона да се САД повуку из УН

Вашингтон, ДЦ – Републиканци су понудили Представничком дому САД-а резолуцију, која је тихо промакла јавном радар – предлажући да Сједињене Државе повуку своје чланство из Уједињених нација, баш док се још један нацрт закон осмишљава да се смањи америчко финансирање тог тела

Предлог закона, који је предложио републиканац из Алабаме, Мајк Роџерс, под називом Акт рестаурације америчког суверенитета 2017., тражи комплетно америчко повлачење из УН, да то међународно тело уклонити своје седиште из Њујорка, као и да сво америчко учешће буде прекинуто са Светском здравственом организацијом.

Роџерс и остали истакнути републиканци су у више наврата изразили идеју да новац америчких пореских обвезника не би требало да иде у организацију која не промовише америчке интересе – посебно не у ону која се не залаже да Израел иде заједно са САД. Овај нови документ је само последња манифестација сентимента која се већ неко време крчка.

Предлог закона је тихо уведен 3. јануара, а усвојен је у Комитету за спољне послове. Ако се одобри, потрајаће две године док се не буду видели његови ефекти. Он би, такође, укинуо Акт учешћа УН-а, из 1945 године, потписан у периоду после Другог светског рата.

“Председник ће окончати сво чланство Сједињених Америчких Држава у Уједињеним нацијама у било ком органу, специјализованој агенцији, комисији, или другом формално учлањеном телу Уједињених нација … Мисија САД-а у Уједињеним нацијама је затворена. Све преостале функције на таквом положају неће се извршити, ” према тексту ХР 193.
Нацрт закона би, такође, забранио “одобрење средстава америчких обавезних или добровољних доприноса УН”, који ће, такође, укључити било какве војне или мировне трошкове, коришћење америчке војске од стране УН, као и губитак “дипломатског имунитета за службенике или запослене при УН “на америчком тлу.
Роџерс је покушао да протури исти нацрт закона 2015., мада безуспешно.

“Зашто би амерички порески обвезници финансијски подржали међународну организацију која ради против интереса Америке широм света?”, Роџерс је питао у то време у одбрану своје идеје.
“Сада је право време да се обнови и заштити амерички суверенитет и да се изађе из Уједињених нација.”

Још један присталица ХР 193, Ранд Пол, републиканац из Кентакија, такође се овако изразио у јануару 2015.: “Не свиђа ми се да плаћам за нешто, за шта нас неке небитне земље Трећег света без слободе, нападају и због чега се жале на нас … Има много разлога зашто не волим УН, и мислим да бих био срећан када би се оне распустиле “, додао је сенатор Кентакија.

Касније, у јуну 2015, Роџерс је представио свој документ – тада назван ХР 1205., али у суштини, то је иста идеја изласка САД-а, коју он предлаже и сада.

“УН наставља да доказује да је неефикасна бирократија и потпуни губитак америчких пореских обвезника.” Роџерс је наставио са именовањем уговора и радњи за које верује да “нападају наша права као америчких грађана.” Међу њима су одредбе о забрани наоружања, наметање међународних прописа за америчка фосилна горива – али што је још важније, напад УН на Израел, гласањем да се одобри Палестини, као држави која није члан, статус “сталног посматрача”.

“Свако ко није пријатељ нашег савезника, Израела, није пријатељ ни САД-а.”

Иста логика је коришћена и овог јануара, када је Дом републиканаца припремио закон којим би се смањило – а чак и потенцијално елиминисало – америчко финансирање УН-а. Према прорачунима од стране конзервативне Херитиџ Фондације, САД обезбеђује преко 22 одсто свих средстава УН.
Нацрт закона, којим би се смањило финансирање, уведен је убрзо након што је СБ УН гласао 14-0 за осуду наставка изградње нелегалних израелских насеља – резолуција коју је израелски премијер Бењамин Нетанијаху сматра за „нож у леђа“ САД-а, која је одбила да је стави вето на њу, према бившем председнику, Бараку Обами, који је изненада изнео критичан став према Израелу, на крају свог мандата.
Ипак, изгласавање резолуција је уследило исте године када је Обамина администрација наградила Израел својим пакетом највеће војне помоћи икада, потписивањем меморандума о разумевању у септембру, који би омогућио 38 милијарди $ у току 10 година.

Међутим, са Доналдом Трампом сада на власти, многи републиканци изгледа да нападају идеју учествовања у УН или смањења субвенција, са обновљеном жаром.

Сваке године, САД даје око 8 милијарди $ обавезних плаћања и добровољних доприноса међународној мировној агенцији и њеним повезаним организацијама. Око $ 3 милијарде те суме иде редовном мировном буџету УН-а.

Извор:http://thefreethoughtproject.com/house-resolution-us-exit-untied-nations/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s