Британија и Америка више неће нападати стране земаље “да би свет одговарао њиховој представи”, каже Тереза Меј

Британија и Америка никада више неће напасти неку страну земљу “у покушају да свет одговара њиховој представи”, рекла је Тереза Меј, у највећој промени спољне политике Велике Британије у току више од 20 година.theresa-may-visits-the-united-states-of-america

Обраћајући се америчким републиканским политичарима у Филаделфији, премијерка је обећала, да се неће поновити “пропале политике из прошлости” у јасном односу на инвазије Ирака и Авганистана од стране Тонија Блера и Џорџа Буша.

Њени коментари су одбацивање доктрине “либералне интервенције” коју је поставио Блер, у говору у Чикагу 1999 године.

Говор госпође Меј је произишао док се спремала да постане први страни лидер који ће се сусрести са Доналдом Трампом у Белој кући и почети разговоре о великом новом уговору о слободној трговини који ће бити објављен након што Британија напусти Европску унију.

Она је јасно изразила да ће Британија и Америка сада створити нови, посебан однос која ће омогућити да раст азијских економија, попут Кине и Индије, не доведе до “помрачења Запада”.

Она је, такође, обећала да ће говорити о агресији Русије и “малигнном” утицај Ирана на Блиском истоку.

Током путовања за Америку у четвртак, госпођа Меј је инсистирала на томе да ће се она повезати са г. Трампом, упркос њиховим разликама у личности, рекавши да се “супротности привлаче”.

Међутим, било је знакова различитости политика између ова два лидера.

Госпођа Меј је рекла да “осуђује” мучење и предложила да Британија може да ограничи своју размену обавештајних података са САД-а због подршке г. Трампа мучењу водом (wатербоардинг).

У свом говору, госпођа Меј, која је доживела овације публике, рекла је да су Брегзит и избор г. Трампа, прилика да се “обнови” посебна веза, коју је описала као “једну од највећих снага добра, које је свет икада упознао”.

Она је поздравила и избор г.Трампа као “рађање зоре нове ере америчке обнове”.

Она је рекла републиканцима: “Обраћам вам се, не само као премијер Велике Британије, веч и као колега конзервативац, која верује у исте принципе који наглашавају програм ваше странке.

“Вредност слободе. Достојанство рада. Принципи нације, породица, економска опрезност, патриотизам – и стављање моћи у руке народа.

“Принципи уграђени у мене од малих ногу. Принципи којима су ме родитељи учили у викаријату, у јужној Енглеској, у којој сам одрасла.

“Знам да су ово принципи које сте ставили у срце вашег плана за Владу. ”

У својој првој значајној спољнополитичкој интервенцији од како је постала премијерка, госпођа Меј је рекла: “У нашем је интересу – како британском, тако и америчком – да снажно стојимо заједно да бисмо одбранили своје вредности, своје интересе и саме идеје у које верујемо.gettyimages-534301606-a2f3bda0970afe1156fae9c2ecd0436eea6b50a0-s900-c85

“То не може значити повратак на пропале политике из прошлости. Дани када су Британија и Америка интервенисале у сувереним државама у покушају да поново направимо свет по нашој сопственој представи, су готови. Међутим, не можемо ни да приуштити да мирно стојимо када је претња стварна и када је у нашем интересу да интервенишемо. Морамо бити јаки, паметни и тврдоглави. Морамо показати и одлучност, која је неопходна да бисмо устали за своје интересе. ”

Њени коментари указују на то да Британија намерава да настави циљање џихадиста користећи нападе дроновима, али да је инвазија “чизме на терену”, сада ствар прошлости.

Њени коментари су ехо онога што је г.Трамп рекао прошле недеље током церемоније своје инаугурације, да: “Ми не тражимо да наметнемо свој начин живота икоме, већ да пустимо да сија као пример.”

Госпођа Меј је недвосмислено нагласила да, јачи савез између Британије и Америке, може осигурати да ове две земље могу да се такмиче са азијским економијама, попут Кине и Индије.

Она је рекла да су, пораст ових економија, у исто време када су се догодили и финансијска криза и низ терористичких напада “навели многе да се боје да ћемо, у овом веку, доживети помрачење Запада.”

“Али нема ничег неизбежног о томе. Друге земље могу јачати. Велике земље, земље са великим бројем становника, могу постати богатије. А док то чине, можда ће почети да прихватају потпуније наше вредности демократије и слободе”, наставила је госпођа Меј.

Упркос позитивном односу између г.Трампа и Владимира Путина, госпођа Меј је искористила свој говор да би критиковала Русију.

G20 summit in Brisbane

Она је изразила и упозорење због негативног утицаја Ирана на Блиском истоку.

Рекла је: “Не постоји ништа неизбежно о сукобу између Русије и Запада. И ничег неминовног у повлачењу према данима Хладног рата, али би требало да сарађујемо са Русијом са позиције снаге…

“Ми требамо да градимо односе, системе и процесе који сарадњу чине вероватнијом од сукоба – и то, нарочито после нелегалне анексије Крима, даје уверење суседним државама Русије да им безбедност није у питању.

“Ми не бисмо требало да угрозимо слободу коју су, председник Реган и госпођа Тачер, донели источној Европи, прихватањем тврдњи председника Путина да је слобода сада у сфери његових утицаја.

“И напредак по овом питању би такође помогао да се обезбеди још један од приоритета ове нације -. Смањити малигни утицај Ирана на Блиском истоку”.

Г. Блер је био суочен са годинама критике због своје политике “либералне интервенције”, пре свега због рата у Ираку, што је резултирало Чилкотовим извештајем (Ирачка истрага).

У белешкама, послатим председнику Бушу уочи рата у Ираку, г. Блер је рекао да ће то бити део неког већег напора да би се “прошириле наше вредности слободе, демократије, толеранције и владавине права” широм света.

Он је додао: “Зато, иако је ирачко наоружање за масовно уништење непосредно оправдање за акцију, ослобађање Ирака од Садама је права награда.”

Извор:http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/26/britain-america-will-no-longer-invade-foreign-countries-make/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s