Кина ‘би могла да замени САД” у трговинском споразуму ТПП, каже аустралијски дипломата

the-tpp

Индонезија је именована као потенцијални нови члан

Кина би могла да замени САД као члан Транс пацифичког партнерства (ТПП) након што је председник Доналд Трамп потврдио да ће повући своју земљу из предложеног трговинског споразума.

Г. Трамп је потписао извршну наредбу за повлачење у понедељак, након снажног противљења овом 12-очланом пакту, током своје кампање. Договор није био ратификован и демократски председнички кандидат, Берни Сандерс, је, такође, водио кампању против њега.

Аустралијски дипломата, Александар Донер, изјавио је за ББЦ-јеву емисију Данас, да је његова Влада пришла читавом низу других земаља у групи и разговарали су о довођењу Кине као замене САД-а.

Бивши министар спољних послова, а сада високи комесар за Лондон, рекао је: “Наш министар трговине и наш премијер разговарали су са бројним земљама о ТПП-у и мислим да бисмо могли да наставимо са 12-минус-једним споразумом.

“Алтернативно, могли бисмо додати и друге земље томе. Једна могућност је да се дода Индонезија, друга могућност је да се дода Кина.”

Господин Трамп је рекао да је његова одлука била “велика ствар за америчког радника”. Он је назвао ТПП “потенцијалном катастрофом за нашу земљу” и планира да “преговара фер билатералне трговинске споразуме које враћају радна места и индустрију Америци”.

Његов извршни налог је дезертерство од републиканаца у Конгресу који су подржали трговински споразум, укључујући и говорника дома, Пола Рајана.

Барак Обама је радио са лидером ГОП-а (Гранд Олд Партy) да се усвоји закон о додели овлашћења председнику да преговара о ТПП-у. И високо рангирани републиканци у Сенату су били брзи у критиковању одлуке г. Трампа да се повуче из пакта.

“Одлука председника Трампа да се формално повуче из ТПП-а је озбиљна грешка која ће имати трајне последице по америчку економију и наш стратешки положај у азијско-пацифичком региону”, рекао је Сенатор из Аризоне, Џон Мекејн.

ТПП је трговински споразум између дванаест земаља пацифичког обруча, потписан у фебруару 2016 године. Између осталог, ТПП садржи мере за смањење трговинске баријере и успостављање механизма решавања спорова од стране инвеститорских земаља.

Г. Трамп планира да преговара о споразуму о слободној трговини Северне Америке, пакту између САД, Канаде и Мексика, који је представио Џорџ Х.W. Буш, а који је кроз Конгрес прогурао Бил Клинтон.

gettyimages-534301606-a2f3bda0970afe1156fae9c2ecd0436eea6b50a0-s900-c85

ТПП је предложени споразум између 12 земљама пацифичког обруча, које ће смањити тарифе и продубити економске веза између потписника.

Државе чланице, које су потписале споразум у фебруару 2016., су САД, Јапан, Малезија, Вијетнам, Сингапур, Брунеи, Аустралија, Нови Зеланд, Канада, Мексико, Чиле и Перу.

Споразум је првобитно дизајниран да створи алтернативу новом јединственом тржишту, налик оном у ЕУ.

Присталице ТПП-а су се надале да ће то помоћи у промовисању економског раста, док се геополитички веровало се ће договор бриближити кинеске суседе Америци и смањити њихову зависност од кинеске трговине.

У САД, слободно-трговински споразуми, попут ТПП-а, нису популарни међу гласачима из радничке класе, за које се верује да су узвисили г. Трампа до Беле куће.

Г. Сандерс се сложио да су такви трговински споразуми “разарали радничке породице и богатили велике корпорације”. Активисти против ТПП-а у САД-а су истакли да, олакшавањем пребацивања послова у иностранство, споразум би довео до огромних губитака радних места код куће

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s