Брегзит Билтен: Када је Тереза срела Доналда

Меј каже да се “супротности привлаче” док се спрема да се сретне са Трампом.

theresa-may-visits-the-united-states-of-america

Једна је кћерка свештеника, која је прво победила на изборима националне политике пре две деценије и провела шест година надгледајући безбедност своје земље, пре него што је освојила највишу позицију. Други је милијардердерски магнат који је прошао пут од организатора свечаности за избор за мис, преко ријалити телевизијске звезде, који је, по први пут, изабран за председника прошле недеље.

Ипак, док се британска премијерка, Тереза Меј спремала да се састане са председником САД-а, Доналдом Трампом у Вашингтону, по први пут у петак,била је оптимиста у вези са изгледима за успех. “Да ли сте икада приметили?”, рекла је она новинарима. “Понекада се супротности привлаче.”

Док неке земље траже да се дистанцирају од Трампа, Меј се залаже за најближу могућу везу, каже Блумбергов Роб Хатон, који путује са њом. Она је рекла да верује да може да ради са својом супротношћу, иако је изразила спремност да му се супротстави у питањима где се не слажу, укључујући и употребу мучења.

На крају, Меј се нада да профитира на тој повезаности, како се  Британија припрема за преговоре о Брегзиту.

“Обоје смо врло јасни по питању жеље за трговинским споразумом”, рекла је она.

 

Што се тиче тога да ће њено улагивање лоше одјекнути у Европској унији, регионални састанак министара финансија у Бриселу рекао је да нису узнемирени, олакшавајући тиме забринутост да би ово путовање могло да нашкоди Уједињеном Краљевству у преговорима о Брегзиту.

“Госпођа Меј може ићи и видети кога год хоће “, рекао је Блумбергу француски министар финансија, Мишел Сапин.

То је фер ствар. Али да ли би људи, које иде да види, требали да знају како се пише њено име?

Процеп лабуриста

Била је то тешка недеља за Меј, али постаје груба и за опозиционог лидера, Џеремија Корбина.

Два дана након пресуде Врховног суда, Влада је у четвртак увела белешку од 137 речи, којом је тражила дозволу од парламента за почетак процеса Брегзита.

Циљ је да се све одради у року од две недеље, са првом дебатом у Доњем дому заказаном за уторак. Влада држи и нацрт закона и распоред у кратком временском року да би се избегли амандмани, као и да би Меј могла да задовољи свој рок за подношење захтева за развод до 31. марта.

Лабуристи  још увек покушавају да натерају Меј да поднесе извештај о свом напретку свака два месеца, док је Шкотска национална странка предложила “рисет” клаузулу, којом би се УК задржала унутар ЕУ, ако се не постигне договор о излазку.

Корбин из Лабуристичке партије, је показао знаке цепања чим је закон објављен, пошто је захтевао да његови посланици подрже нацрт закона, или да ризикују искључење из странке. Посланица, Тулип Сидик, већ је поднела оставку на своје место у његовом непосредном извршном тиму, у знак протеста јер јој је речено да подрже Бргзит.

Лабуристи се тренутно боре на изборима у две области које су подржале повлачење из ЕУ. изборна база ове странке се поделила: укупно 149 изборних јединица широм Енглеске и Велса гласало је за одлазак а 83 су подржале останак, према истраживањима Криса Ханрета, са Универзитета Ист Англиа.

Даблин Горе

Барклиз је постала најновија банка која је изабрала ирски капитал за своје главно средиште у ЕУ, у случају да Брегзит смањи лак приступ блоку за финансијере који су стационирани у Лондону.

Она планира да дода око 150 радника у Даблину и већ је била у контакту са локалним регулаторима, људима упознатим са материјом, рекао је Блумбергов Стивен Морис. Очекује се да ажурира инвеститоре 23. фебруара.

Банка већ има око 100 радника у ирској управи, а најновија је у низу која се сели са плановима за непредвиђене ситуације, како се преговори око Брегзита ближе. Блумберг је известио у четвртак да  Кредит Свис, такође, истражује могућности да се прошири у граду.

Зашто Даблин? За разлику од Франкфурта или Париза, овај град има сличне регулаторне законе и законе о раду као Лондон, као и исти језик и ниску корпоративну пореску стопу. Упркос томе, директор Дојче Банк-е, Џон Криан, очекује да ће и Немачка расти на важности.

Блокови Брегзита подижу рате

Ризик да ће процес Брегзита на крају почети да повређује економију, може бити једина ствар која би зауставила Банку Енглеске од подизања каматних стопа.

Економија Уједињеног Краљевства је била најбрже растућа у Г7 прошле године, са подацима од четвртка, који показују да се проширила за 0,6 одсто у последња три месеца 2016 године. Поверење потрошача порасло је на четворомесечном нивоу, наводи се у потпуном извештају.

Инвеститори су подигли улоге на повећање стопе до краја године, али иако оно може подићи раст БНЕ (барел нафте еквивалент) следеће недеље, гувернер БНЕ-а, Марк Карни, је опрезан. Отпадање фунте подиже цене и могла би да смањи потрошњу, док централна банка, такође, очекује да инвестиције слабе.

Извор:https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-27/brexit-bulletin-when-theresa-met-donald?cmpid=socialflow-facebook-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=facebook&utm_medium=social

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s