УН: Јемен би могао да се суочи са глађу у 2017., за више од 2/3 становништва хитно потребна помоћ

screen20shot202015-10-2620at2017-10-08

Јемен би могао да се суочи са глађу ове године уколико се не предузму хитне акције да се заустави сукоб који је у току, који је довео до смрти више од 7.000 људи и који је оставио две трећине нације са очајничком потребом хуманитарне помоћи, упозорио је  шеф УН-а за хуманитарна питања, Стивен О’Брајан.

“Невероватних 10,3 милиона Јеменаца … захтевају хитну помоћ да би спасили или одржали своје животе, а најмање два милиона људи треба хитну помоć у храни да би преживели”, О’Брајен је рекао  Савету безбедности УН-а у четвртак. Сукоб који је у току у Јемену је “примарни покретач највећег ванредног стања безбедности хране у свету”, додао је он.

“Ако не дође до непосредне акције, глад је сада могући сценарио за 2017.”, упозорио је он. О’Брајен је приметио да више од две трећине становништва земље – укупно око 18,8 милиона Јеменаца, имају потребу за хуманитарном помоћи, као и помоћи заштите.

О’Брајен је на челу координације хуманитарних послова (ОЦХА), и каже да, од како је сукоб плануо у марту 2015 године, неких 7.469 Јеменаца су убијени, а 40,483 их је повређено, док стварни број  може бити и већи од ових процена.

Поред директних жртава оружаног сукоба, постоје такозване “тихе смрти”, са људима који умиру од озбиљних недостатака хране и болести, од којих су већина њих, деца. Ове смрти су углавном незабележене, а њихов број би могао бити много већи. О’Брајен је рекао да је око 2,2 милиона беба, дечака и девојчица “акутно неухрањено, а скоро пола милиона деце пати од тешке акутне неухрањености”, што је повеćање од 63 одсто од краја 2015 године, према подацима УН-а.

Специјални изасланик УН-а у Јемену, Исмаила Оулд Чеик Ахмед је, такође, рекао Савету безбедности УН-а, да је узрок ових “трагичних последица за Јеменце опасан” пораст ваздушних напада и борби у региону.

Изасланик је додао да на сваких 10 минута, дете млађе од пет година умре у Јемену од спречивих узрока, упозоравајући да је ситуација за децу  “посебно тешка” и позвао на хитни престанак непријатељстава. Он је истакао да “постоји јасан пут из насиља” и да се “рат може зауставити […] уз политичку храброст и вољу.” “Надам се да ће лидери Јемена моћи да виде утицај који је ова трагедија имала на земља, да донесу смелу одлуку да се посвете политичком решењу и да ставе тачку на бесмислено насиље”, рекао је Оулд Чеик Ахмед Савету.

Јемен је захваћен грађанским ратом од септембра 2014., када су шитски побуњеници Хути збацили међународно признату Владу  председника Абед-Рабо Мансоур Хадија. У марту 2015., саудијска коалиција арапских земаља покренула је војну кампању против Хути снага, да би поново поставили Хадија.

УН покушавају да наведу обе стране да пристану на прекид непријатељстава и на мировни план за окончање крвопролића. Међутим, обе стране нису вољне. Хади је позвао Хуте да се повуку из свих градова и положе оружје, док побуњеници врше притисак за политички договор.

Савет безбедности је у више наврата нагласио да без споразума о прекиду ватре и мировног споразума, хуманитарна ситуација би се могла додатно погоршати, позивајући обе зараћене стране да обнове своју посвеćеност прекиду непријатељстава.

У последњих неколико месеци сведоци смо ескалације војних активности у региону, са оружаним непријатељствима која се одвијају у многим областима, укључујући покрајину Мухафаза Сана, град Таиз и гранична подручја између Јемена и Саудијске Арабије.

Екипа РТ на арапском језику недавно је посетила област у Тухаиати, на обали Црвеног мора, једно од “акутно погођених подручја.” Већина људи, укључујући и децу, гладују, а ситуација се знатно погоршала од када је саудијска коалиција блокирала обалу и лишила локално становништво риболова, који је био њихов главни извор хране, уз додати проблем одсуства медицинске неге.

Арапска екипа РТ је, такође, снимила шокантне сцене деце која пате од акутне неухрањености, као и кожних болести и других болести, у болници у провинцији Ал Худаидах.

Марк Кеј, који је на челу хуманитарне мисије Сејв д Чилдрн у ратом разореној држави, каже да су обе зараћене стране криве за тешку хуманитарну кризу у Јемену. “Било је ужасно непоштовање према заштити цивила, за међународно хуманитарно право свих страна у сукобу. То је веома важно – обе стране се не понашају како би требало да се боре у овом рату “.

“Постоји огроман број деце, недужних цивила који су убијени, осакаћени, доживотно осакаћени због тих повреда. Не само да се ситуација погоршава […] ми заправо не видимо много побољшања у раду у правцу решења мировног процеса. ”

“То је највећа хуманитарна криза у свету тренутно, 18 милиона људи којима је потребна хуманитарна помоћ и мислим да постоји проблем са извештавањем који долази из Јемена, да људи стварно виде утицај овог рата на људе”, рекао је Кеј за РТ.

Саудијска Арабија углавном купује наоружање за своје операције од Велике Британије – процењује се на око 3,3 милијарди фунти. То укључује више од 2.2 милијарди за борбене авионе, хеликоптере и дронове. Питање британске продаје наоружања Саудијцима подигнуто је и у Парламенту Велике Британије у више наврата, због великог броја цивила који су убијени тим наоружањем.

Марк Кеј је рекао за РТ да, договор око оружја треба да буде суспендован, као и одвојен од других разлога, што је једноставно кршење британског закона.

“Закон Велике Британија о наоружању каже да, ако постоји било какав јасан ризик да би се, оружје које продаје, користило у кршењу међународног хуманитарног права, онда они требају да прекину продају тог оружја. […] Постоје бројни, верификовани случајеви кршења, као што су напади на болнице, напади на школе, то су била кршења. Наше схватање би било да постоји јасан ризик, да би требали суспендовати те продаје оружја.”
“Важно је да људи одговарају за кршење ових закона”, нагласио је он.

Извор:https://www.rt.com/news/375412-yemen-famine-children-action/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s