КИНА КАЖЕ ДА ЈЕ СПРЕМНА ДА ВОДИ ГЛОБАЛНУ ПОЛИТИКУ, АКО ЈЕ ТО ПОТРЕБНО

Коментар кинеског дипломате долази након што је председник Доналд Трамп обећао да ће водити политику тако што ставља Америку на прво место

ПЕКИНГ-Кина је спремна да преузме кормило у глобалној економији, ако западне земље абдицирају своју водећу улогу, рекао је врхунски кинески дипломата у понедељак, неколико дана након што је председник САД-а, Доналд Трамп, обећао у свом инаугурационом говору да ће ставити “Америку на прво место.”

“Ако је потребно да Кина игра улогу лидера, тада Кина мора преузети ту одговорност”, рекао је малој групи страних новинара Жанг Јун, шеф канцеларије кинеског министарства иностраних послова међународних економских послова у Пекингу.

Г. Жанг је коментарисао након прошлонедељног путовања кинеског председника, Си Ђинпинга, на светски економски форум у Давосу, у Швајцарској, где је одржао говор о одбрани економске глобализације, а који је упоредио трговински протекционизам са “закључавањем самог себе у мрачну собу.”

Председник Кине Си Ђипинг

Многи који су слушали говор господина Сија у Давосу, схватили су то као прекор западних политичара, као што је господин Трамп, који су се оријентисали на више унутарњи фокус. Река коментара у кинеским државним медијима од тада, настоји да прикаже г. Сија као интернационалисту, а Кину као новог барјактара слободне трговине.

Кинеско министарство иностраних послова је било опрезно на ову тему. Али, како је г.Трамп презентовао посебно мрачну слику о ефектима глобализације у свом инаугурационом говору у петак, господин Жанг је размотрио идеју да Кина усваји нову глобалну улогу.

“Ако људи желе да кажу да је Кина заузела позицију лидера, то није зато што је Кина изненада гурнула саму себе као лидера. То је зато што су се оригинални предводници изненада повудли и гурнули Кину на чело”, рекао је он.

Господин Трамп је у петак рекао да САД треба да заштити своје границе “од пустошења других држава које праве наше производе, краду наше компаније и уништавају наше послове.”
Нови председник САД-а је запретио да ће шамарати стрмоглаве тарифа на кинеску робу, да би заштитио америчке раднике, а рекао је да би могао означити Кину као валутног манипулатора за очување ниске вредности јуана да би се повеćао извоз. Неколико економиста су полемисали да ли су тарифе те које ће вратити послове у САД и истакли да је Кина недавно покушала да подупре своју валуту, а не да је ослаби.

Г. Жанг је рекао да покретање трговинског рата не би значило стављање америчких интереса на прво место. “Циљеве, које је Трамп поставио, ће бити веома тешко постићи у затвореној средини”, рекао је он.

Г. Жанг је рекао да ће Кина наставити да инсистира на Споразуму о слободној трговини у региону Азије и Пацифика, конкурента трговинском споразуму Транс-Пацифик партнерства. Господин Трамп је у понедељак формално повукао САД из 12 земаља ТПП-а. Његов потез је био испуњење обећања кампање да се оконча учешће САД у предложеном ТПП договору. Кина је искључена из тог посла.

Кинески дипломата је указао на $ 3 милијарди долара за развој иницијативе његове земље “Један појас, један пут”, која има за циљ да обнови старе трговачке путеве ‘Пут свиле’, између Истока и Запада, као доказ посвећености земље економској повезаности.

Стране владе и компаније су оптужиле Пекинг да усваја меркантилистичку политику, која неправедно фаворизује кинеске компаније и производе кроз субвенције и ограничења страног приступа уносним тржиштима.

У годишњем истраживању чланова Америчке привредне коморе у Кини, објављеном прошле недеље, четири од пет истичу, да се осећају мање добродошли у Кини него раније, скоро двоструку стопу од пре три године.

Г. Жанг је узвратио на такве критике у понедељак, рекавши да Кина покушава да побољша ред на тржишту и да верује да су субвенције легалне према правилима Светске трговинске организације. Он је, такође, указао на нови план кинеског кабинета, Државног савета, а то је, проширење подручја отворених за стране инвестиције.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s