Иран је управо званично одбацио долар

Након што је председник Доналд Трамп забранио улазак у САД путницима из седам претежно исламских земаља, иранска влада је објавила да ће престати да користи амерички долар “као своју валуту избора у својим финансијским и страним извештајима размене,” локални финансијски Трибјуне је објавио.

hqdefault

Гувернер централне банке Ирана, Валиолах Сеиф, је објавио одлуку у телевизијском интервјуу, 29. јануара. Ова промена ће ступити на снагу 21. марта, а то ће утицати на све званичне финансијске и девизне извештаје.

“Потешкоће Ирана [у раду] са доларом,” рекао је Сеиф, “биле су на снази од времена примарних санкција и тај тренд се наставља”, али када је реч о другим валутама, додао је, “ми се не суочавају са ограничењима. ”
У чланку који је објавио Форбс, Доминик Дадли тврди да је овај потез значајан “у светлу недавне” муслиманске забране”, коју је објавио Трамп. Ирански држављани су додати наредби тренутне америчке администрације, што је довело до тога да иранска Влада да обећање да ће престати са издавањем виза за грађане САД-а.

Дадли напомиње да, од 1975 године, “ниједан Американац није убијен у терористичким нападима у САД од стране држављана земаља укључених у забрани,” док су земље попут Саудијске Арабије – “које су дом 15 од 19 терориста који су били укључени у нападу 11. септембра “- изостављене са списка забрањених земаља.

Упркос одлуци државе да заустави употребу америчког долара као своје основне валуте за размену са другим народима, главни извозни артикал Ирана је нафта. На глобалним тржиштима, нафта се углавном купује и продаје у америчким доларима. Ове фискалне године, Иран очекује да ćе зарадити 41 $ милијарди долара од продаје нафте, са земљама попут Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) и Кине, као њиховим главним клијентима. Још увек је неизвесно како ćе земља успети да промени валуту без ослањања на америчку валуту. Смена, наводи Дадли, “ће додати степен валутног ризика и нестабилности и вероватно ćе закомпликовати ствари за власти.”

Ово је важно због тога што су претежно муслиманске земље изостављене из “муслиманске забране”, укључују Саудијску Арабију, једну од највећих светских извозника нафте.

У 1970-им, арапска нација је постигла договор са америчким председником, Ричардом Никсоном, успостављајући савез који би одржао долар као стандардну валуту за размену нафте у замену за војну подршку из Америке. Употреба долара као стандардне валуте за размену нафте је прихваћена од стране Саудијске Арабије и остатка блока организације земаља извозница нафте (ОПЕК), који укључује Иран и 11 других земаља Блиског истока, Африке, и земаља Јужне Америке.

Земље ОПЕК-а чине 42 одсто глобалне производње нафте, држећи 73 одсто светских резерви нафте. Због свог утицаја, употреба америчког долара као стандардне валуте, помаже да се задржи захтев да амерички долар  буде висок, што валути даје подршку да захтева да остане “светска резервна валута” и спречавајући да ефекте инфлације ударе на америћког потрошача.

Одлука Ирана да изађе из овог споразума, може утицати на  економију САД-а и угрозити долар, захтевајући од Владе САД-а да предузме оштре мере за борбу против акције Ирана. На крају крајева, Иран држи 13 одсто резерви нафте ОПЕК-а.

Извор: http://www.zerohedge.com/news/2017-02-02/iran-just-officially-ditched-dollar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s