САД слаби санкције према обавештајној агенцији Русије

Министарство финансија САД-а је у четвртак олакшало санкције према руској обавештајној агенцији, ФСБ (Федерална служба безбедности), које је увео бивши председник, Барак Обама, прошле године због оптужби да је Москва покренула сајбер нападе, да би покушала да утиче на председничке изборе у САД.

russia-usa-n

Одељење благајне је у саопштењу рекло, да ће дозволити америчким компанијама да обаве ограничене трансакције са обавештајном службом, које су потребне за добијање одобрења за увоз производа информационе технологије у Русију.

Шири значај изузетака санкција није био одмах јасан. Одељење благајне често издаје опште дозволе, као што је ова, која је издата у четвртак, да би се помогло америчким компанијама у превазилажењу нежељених пословних последица санкција.

Америчке обавештајне агенције оптужиле су ФСБ због учешćа у хаковању демократских организација током избора, које је освојио републиканац, Доналд Трамп.

Агенције и приватни сајбер стручњаци безбедности закључили су да је ФСБ прва провалила у компјутерски систем Демократског националног комитета у лето 2015 године и почела праćење и-мејлова и разговора.

Кажу да је ФСБ  била једна од две руске шпијунске агенције, за које се верује да су биле укључене у операције широког спектра, од стране највиших појединаца у руској Влади,  да би дискредитовали кандидаткињу демократа, Хилари Клинтон и помогли Трампу да победи на изборима.

У децембру, Обама је наредио протеривање 35 осумњичених руских шпијуна и увео санкције за две руске шпијунске агенције. Он је, такође, санкционисао четири руска обавештајна службеника и три компаније, за које је рекао да пружају материјалну подршку руским сајбер операцијама.

Трамп је рекао да жели боље односе са руским председником Владимиром Путином.

Извор: http://www.newsweek.com/us-weakens-russia-sanctions-intelligence-agency-551826

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s