Легализацији марихуане би могла да штети мексичким картелима дроге више него Трампов зид на граници

Чак и по лошим стандардима рата против дроге, Трампов зид изгледа као узалудни трошак. Али, легализација у неким државама веć штети картелима.

Кључни део образложења председника Доналда Трампа за изградњу зида дуж америчке границе са Мексиком је, да би то помогло да се заустави трговина илегалних дрога, укључујући и марихуану.

maxresdefault

“Желим да изградим зид. Потребан нам је зид,” рекао је Трамп у једном од председничких дебата прошле године. “Ми заустављамо дрогу. Ми подупиремо границу.”

Постоје и други разлози за изградњу зида, наравно. Помогло би да се заустави оно, што Трамп види као поплаву илегалних радника миграната из Мексика, као и да ће служити као симбол протекционистичке Трампове администрације, прве америчке трговинске политике – физичком аспекту напора Трампа да укине НАФТА. Осим тога, био би то велики, скуп пројекат изградње, а Трамп воли велике, скупе пројекте изградње.

Ипак, идеја да се заустави проток илегалних дрога из Мексика, остаје централно питање у смислу функције пограничног зида. Келиен Конвеи, саветница Трампа у Белој кући, рекла је, колико, прошле недеље, у интервјуу за ЦБС.

Мексико не жели да плати зид, Конвеи је рекла за ЦБС Њуз, у разговору са Гејл Кинг, “јер желе да наставе да омогућују да се људи, а претпостављам и дроге, јер они не раде много да се то заустави, преливају преко наших граница.”

Ако Трамппва администрација жели да заустави проток дроге преко границе, мада, изградња зида можда није најефикаснија политика, каже Дејвид Биненсток, шеф садржаја на Хаи Тајмс и новинар са 15 година искуства у извештавању о тржишту марихуане и рата федералне владе против тих тржишта.

Уместо да ојачавамо војно и користимо скупе мере које би требало да зауставе проток дроге, рекао је Биненсток ‘Разлогу’, у и-мејл интервјуу ове недеље, Трамп би требало да подржава легализацију марихуане, која је већ почела да смањује профит картела уз стварање радних места за Американце .

“Важно је да се схвати да је рат против дроге створио картеле, а не обрнуто”, каже Биненсток. “Губимо милијарде долара већ скоро 50 година на потпуно неефикасне, па чак и контрапродуктивне, напоре да се заустави проток дроге у Сједињене Америчке Државе, а ти напори су само картеле учинили већим, јачим и опаснијим.”

Чак и по расипничким стандардима рата против дроге, Трампов зид изгледа као улудо бацање пара. Шика Далмиа из ‘Разлога’, урадила је математички обрачун зиду ове недеље, а резултати су отрежњавајући.

“Само једнослојна ограда – не зид – дужине 2.000 км. на отвореном делу јужне границе, коштаће више од 6 милијарди долара – под предпоставком да, према студији ЦБО, трошкови ограде за пешаке коштају 6.5 милиона долара по километру, а трошкови ограде за возила коштају 1.7 милиона долара по километру,” написала је она. “Само један агент граничне патроле кошта око 171,400 долара годишње. Дакле, када утростручимо то, долазимо до невероватних 7 милијарди долара или, чак и више годишње, према ЦБО. Годишњи трошкови одржавања ће бити стотине милиона долара. Укратко, укупни трошкови су изузетни, ако се трошкови пројектовања још и не повећају – велико ако, под претпоставком да Трамп неће користити илегалне мексичке раднике и да ће користити само амерички челик – све би изашло негде близу 15 милијарди долара унапред. ”

Трамп каже да ће Мексико платити зид, али ударање већег пореза на увоз примораће америчке потрошаче да сносе највећи део трошкова. А због чега? Ако Трамп заправо гради зид, картели ће само градити више и боље тунеле, као што је Њујорк Тајмс објавио у септембру, наводећи агенте граничне патроле, који раде на проналажењу и уништавању тунела дроге, годинама. Трамп каже да ће зид укључивати и технологију за откривање тунела, али да таква технологија још увек не постоји и да би она само повећала цену пројекта. Обезбеђивање пуне дужине јужне границе од 3.000 км. је практично, немогуће.

“Никаква количина присиле, чак ни на војном нивоу, не може да уклони финансијски подстицај на црном тржишту”, каже Биненсток, аутор књиге „ How To Smoke Pot (Properly): A Highbrow Guide to Getting High. “У ствари, свако повећање присиле само чини црно тржиште уноснијим, а борбу за контролу ове незаконите трговине, смртоноснијом и деструктивнијом.”

Јефтинији, ефикаснији начин да се смањи проток дроге преко границе је опуштање закона о дрогама овде, у Америци. У ствари, либерализовани закони о марихуани у неким државама, већ имају ефекта. Вашингтон Поуст је објавио у марту прошле године да је “конфисковање марихуане дуж југозападне границе пало на најнижи ниво у протеклих најмање десет година.”

“Агенти су конфисковали око 6 милиона килограма марихуане на граници, врхунац је био скоро преко 1 милијарде килограма 2009 године,” Поуст је објавио. “ДЕА (Управа за сузбијање дроге) је чак пронашла доказе да проток илегалне марихуане почиње да се преокреће, са неким случајевима где се америчка марихуана кријумчари у Мексико.”

У децембру 2014 године, НПР Њуз разговарао је са узгајивачем марихуане у Мексику, који је описао сличан економски феномен створен легализацијом марихуане у неким деловима Сједињених Држава. “Пре две, или три године, килограм марихуане вредео је 60 до 90 долара”, рекао је узгајивач НПР-у. “Сада они нас плаћају 30 до 40 долара по килограму. То је велика разлика. Ако САД настави да легализује марихуану, ми смо га ‘угасили’.”
Трумп ово зна, чак иако о томе више не прича.

У априлу 1990 године, за време ручка који је приредио Мајами Хералд, Трамп је описао политику дроге САД-а као “шалу” и рекао да постоји само један сигуран начин да се добије рат против дроге.

“Морате да легализује дрогу да бисте добили тај рат”, рекао је Трамп. “Морате тим царевима дроге одузети профит .”

Трамп би требао да послуша сопствени савет и да легализује марихуану на савезном нивоу, уместо трошења политичког капитала и доста новца на гранични зид, који ће заслужити своје место у холу срама рата против дроге.

Извор:http://reason.com/blog/2017/02/03/legalizing-marijuana-could-hurt-mexican

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s