Влада САД-а окривљује Иран за напад на америчку морнарицу које се заправо никада није ни догодио

На конференцији за новинаре у четвртак, секретар Беле куће за штампу, Шон Шпицер, изјаво је да је Иран напао амерички брод. Ова изјава је узета као битан део његовог аргумент у одбрану одлуке Трампове администрације да стави Иран “на листу упозорења.”

us-iran-war

Међутим, како је Интерсепт потврдио директно са Пентагоновим портпаролом, Кристофером Шервудом, напад се заправо догодио на саудијском ратном броду, а осумњичени починиоци напада су Хути побуњеници, који тренутно воде побуну у Јемену, а не Иран.

Али, Иран, наводно, подржава Хути побуњенике у Јемену. Тако да сигурно, сваки напад који починине ови побуњеници против САД или њених савезника, може се сматрати и иранским нападом путем посредника, зар не?

Не, према речима стручњака У.Н., који су представили извештај Савету безбедности У.Н. прошлог викенда. Извештај каже:

“Панел није видео довољно доказа да би потврдио било какво директно масовно снабдевање оружја из Владе Исламске Републике Ирана, иако постоје индиције да је противтенковско оружје са системом за навођење, које се испоручује Хути или Салеховим снагама, иранске производње .

За оне скептичне према тврдњи тзв. У.Н. стручњака, можда би се могле анализирати тврдње мејнстрим медија о улози Ирана у Јемену, да бисмо видели да ли постоји било шта што потврђује реторику да Иран подржава пројекат Хути побуњенике у Јемену. Као што је наведено у чланку „Да истина изађе на видело“, објављеном у октобру 2015., мејнстрим медији се боре да произведу било какав необори доказ о умешаности Ирана, чак и са огромним средствима која су им на располагању:

“Недавни чланак, објављен од стране Гардијана, 8. октобра 2015., поново наводи да:”Сада је шест месеци од када је коалиција земаља, на челу са Саудијском Арабијом, узела иранско- подржане Хуте који су прошли кроз земљу раније ове године. Речи – иранско-подржани Хути – поново су хипервезане. Овај пут, хипервеза вас води до још једног Гардијановог чланка, који објашњава да је “извор” открио је да је, не више од 10 заливско-обучених бораца, стигло у Јемен. Чланак упућује на Иран само једном, поново тврдећи да су Хути иранско-подржани, али то није хипервезано са било којим другим извором и, ни у једном тренутку у чланку писац чак ни не покушава да објасни у којој заливској земљи су ови борци, чији број није виши од 10, обучени пре њиховог распоређивања у Јемену.

Још увек не можете да верујете? Овај следећи извод је из Вашингтон Поста, од маја 2016 године:

“Ипак, како [аутор] тврди у недавном чланку из маја 2016. издање за међународне односе, часопис Чатам Хаус, подршка Техерана за Хуте је ограничена, а њен утицај у Јемену је маргиналан. Једноставно је нетачно тврдити да су Хути ирански пуномоћници.

“Уместо тога, рат у Јемену је вођен од стране локалних притужби и конкуренције за власт између Јеменских актера. Хути и Салех желе да преокрену политички поредак, који је настао након устанка 2011 године: Салех жели да се врати на власт, пошто је изгубио председничко место након протеста, док Хути желе већи утицај у националним пословима. Другим речима, Хути желе да уђу, а Салех жели поново да уђе, а Хади блок жели да ни једни ни други не уђу.”

Најбољи конкретни докази, које медији могу да произведу у погледу умешаности Техерана су да је неко оружје, које Хути користе, иранског порекла. Међутим, медији су свесни да то оружје долазе из Сомалије, а гласила нису у стању да направе било какву стварну везу између Сомалије и тврдње да Иран снабдева оружје директно у Јемен (као што је наведено од стране експерата У.Н. прошлог викенда).

Хути су Јеменци, не Иранци. Стога, потпуно се у оквиру својих права боре против снага агресивне инвазије бруталне коалиције Саудијске Арабије.

САД поново игра опасну игру у којој званичници причају апсолутне бесмислице и мобилишу америчко грађанство у подршци другог катастрофалног рата на Блиском истоку. Као што је наведено од стране Интерсепта, САД је користила сличне неосноване тактике застрашивања у више наврата у прошлости, укључујући и покретање САД у вијетнамском рату.

Иран није напао САД, нити се може рећи да су напали било коју другу земљу деценијама, ако не и вековима. Рат треба да буде последња мера, а не прва акција коју администрација предузима већ само после две недеље на власти, засновано искључиво на нетачном и непоштеном извештавању.

Извор:http://www.anonews.co/u-s-iran-war/

.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s