Трумпов рат валута против Немачке може да уништи ЕУ

Тек је прошло нешто више од недељу дана од инаугурације Доналда Трампа, а његова администрација је већ показала да се припрема за глобални економски рат. Рат валута, који Бела кућа има на уму, јасно је усмерен не само против Кине – за коју се већ дуго сумња да “вара” како би победила у игри глобализације – већ и  против Немачке: у уторак, Питер Наваро, на челу новог националног трговинског савета, тврдио је да Немачка користи своју валуту да би “експлоатисала” и суседе и САД. Бела кућа очигледно мисли на Европску унију, као и на монетарну унију у којој је успостављен евро, као суштински механизам заштите немачких интереса и проширења немачке моћи – као инструмент Немачке, како је Трамп то сам рекао.

currency-war-risk

Овај страх од Немачке је истовремено и необичан израз параноје и идеја са дугим педигреом код неких економиста естаблишментам као и неких креатора политике. Нико не сумња да Бела кућа има алате на располагању да Немачку натера да промени своју економску политику, укључујући и своје обавезе према евру, који тренутно повезује Европску унију. Заиста, Трампова администрација изгледа да већ ради управо то.

Прва верзија те критике према Немачкој је дошла крајем 1970-их и била је усмерена ка Европском монетарном систему (ЕМС), који је претходио постојању евра. ЕМС је фиксни (али подесиви) систем курса, који репродукује већину функција глобалног система Бретон Вудц-а, успостављеног 1944 године и био је дизајниран од стране Европљана као непосредна реакција на лоше управљање америчког долара у администрацији председника Џимија Картера. Слабост долара послала је поплаву капитала – краткорочног новца – у Немачку, подижући немачку марку против француског франка и веома компликујући трговинске односе унутар Европске царинске уније.

Извор: http://www.gmfus.org/commentary/trumps-currency-war-against-germany-could-destroy-eu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s