Нетањаху лобира Британију да делује против опасности од „милитантног“ Ирана

Израелски премијер каже да Иран жели да „уништи Израел, освоји Блиски исток, и прети Европи“, у разговору са британском колегиницом Терезом Меј.
theresa-may-welcomes-israel-prime-minister-benjamin-netanyahu-downing-street
Бењамин Нетањаху притиснуо је Британију да делује против „милитантног Ирана“, одлучном да освоји Блиски исток и уништи Израел, како је покушао да пребаци тежиште разговора са Терезом Меј, са нелегалне изградње насеља на окупираној Западној обали.
Израелски премијер је рекао британској колегиници у понедељак да би требала да следи пример Доналда Трампа, председника САД-а, који је наметнуо нове санкције Ирану, након што је Иран тестирао испаљивање балистичке ракете крајем прошлог месеца.

„Иран има за циљ да уништи Израел, он настоји да освоји Блиски исток, то угрожава Европу, то угрожава Запад, он прети свету“ – Бењамин Нетањаху

Он је коментарисао, када су се њих двоје срели у Доунинг Стриту, док су стотине демонстраната били постројени у близини улице, да би демонстрирали против наставка изградње нелегалних насеља на Западној обали.

“Суочени смо са изазовима, то је врло јасно, од милитантног ислама, а посебно из Ирана.

“Иран настоји да уништи Израел, он настоји да освоји Блиски исток, то угрожава Европу, то угрожава Запад, то угрожава свет.”

“И он нуди провокацију за провокацијом. Зато поздрављам помоћ председника Трампа у виду нових санкција против Ирана. Мислим да други народи треба да следе тај пример, наравно, одговорни народи.

„И ја бих да разговарам са вама о томе како можемо осигурати да иранска агресија не прође без одговора.“

Меј је рекла да је Велика Британија била „јак и близак пријатељ Израела“ како је истакла њихову сарадњу у науци, трговини и безбедности.
Она је рекла да верује да „много више можемо да урадимо“, и да је важно да погледамо како „можемо градити тај однос“.

„Али, такође, да говоримо о још неким питањима широм региона, Сирији и Ирану, као и о целом питању будућности Блиског истока“, додала је она.

 

Протести насељавања
За групу од око 100 демонстраната код Доунинг Стрита, међутим, горуће питање је изградња израелског насеља. Израел је одобрио хиљаде нових домова за незаконите досељенике на окупираној палестинској земљи од инаугурације Трампа у САД, пре нешто више од две недеље.

Трампова администрација је померила став САД-а о незаконитим активностима – наводећи да постојећа насеља нису била препрека за мир између Израела и Палестине, нити препрека за „два државна решења“.

Баронеса Џени Тонг, рекла је за „Midl Ist AЈ“ да Меј треба да „предузме акцију против нелегалних насеља и израелских кршења људских права према Палестинцима“.

Британија би требало да забранити сав увоз из израелских насеља и да лобира у Европској унији да се обустави сваки трговински споразум који има са Израелом док није у складу са међународним правом.

„Ми заиста морамо да предузмемо акцију против израелске владе јер смо исувише дуго говорили са Израел треба да поштује међународно право … На све ове речи се они нису освртали и време је да предузмемо мере.“

Про-палестинска страна наишла је на противљење од стране про- израелских група, које су скандирале “морамо осудити терор”.

„Израел има право да гради насеља“, рекао је за „Midl Ist AЈ“ један про-израелски демонстрант. „Палестинци имају користи од израелских насеља, јер су добили запослење и живе у хармонији.“

Још један про-израелски демонстрант, који је носио мајицу украшену слоганом „не постоји таква ствар као што је Палестина“, рекао је за „Midl Ist AЈ“ да је дошао да пожели добродошлицу Нетањахуу у Британију.

Он је бранио натпис на својој мајици, изјављујући да је „Израел прави дом за јеврејски народ“ и да је Нетањаху „добар човек“.

Меј је рекла Нетањахуу да наставак активности насеља подрива поверење у региону, изјавила је њена портпаролка у понедјељак.

„Наравно да очекујем да дође до мировног процеса на Блиском Истоку и у том контексту да премијерка понови нашу дугогодишњу позицију … да видимо како наставак раста активност насеља подрива поверење“, рекла је новинарима портпаролка.

„Али и да (нагласим како) је врло јасан став потреба да се настави приступ двоструког колосека, признавање права Израелу да живи безбедно од тероризма.“

Даунинг стрит је прошле недеље изјавио да нису очекивали да ће два лидера разговарати о недавној завери политичког официра израелске амбасаде, Шаиа Масоте, да „скине“ високог члана британске владе. Влада је саопштила да сматра ово питање “затвореним”.

Џереми Корбин, лидер опозиционе Лабуристичке партије, рекао је да Меј мора да притиснете Нетањахуа у вези са нелегалним насељима, и „мешањем“  Масоте.

„Тереза Меј мора јасно да каже израелском премијеру да ће британска влада недвосмислено стајати иза права палестинског народа, заједно са многима који их подржавају у Израелу, као и људских права и правде у читавом региону“, рекао је он.

„Она, такође, мора да затражи уверење да се неприлично ометање британске демократске политике, од стране израелске амбасаде, неће поновити.“

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s