Нови председавајући ФЦЦ-а (Комисија за комуникације САД-а) блокирао 9 предузећа од пружања приступачног Интернета за сиромашне

Регулатори кажу да за девет предузећа неће бити дозвољено да учествују у савезном програму који помаже да се обезбеди јефтин приступ интернету потрошачима са ниским приходима – недељу дана након што су те компаније добиле зелено светло.

Овај потез, саопштен у петак од стране председавајућег ФЦЦ-а, Ајита Паии, поништава одлуку њеног демократској претходника, Тома Вилера, а поткопава способност предузећа да обезбеде јефтин приступ Интернету за сиромашније Американце. У саопштењу, Паи назива иницијалне одлуке врстом “регулације поноћи.”

fcc

“Ове акције, извршене у последњем тренутку, које нису добиле подршку већине повереника у време када су предузете, не треба да нас вежу од тога да идемо напред”, рекао је он.

Програм, познат као Лајфлајн, обезбеђује регистрованим домаћинствима месечни износ у вредности од $ 9.25, који се затим може користити да би се купио домаćи Интернет сервис. Чак 13 милиона Американаца могу бити прихватљиви за Лајфлајн који немају широкопојасну услугу код куће, ФЦЦ је увидео. Око 900 пружалаца услуга учествују у програму Лајфлајн.

За Кајеет Инц., једну од компанија којој је првобитно одобрена дозвола за пружање услуга кроз Лајфлајн, вест је дошла као ударац.

“Највише бринем због деце којој служимо”, рекао је основач Кајеета, Данијел Нил. “Ми смо партнери са школским окрузима – 41 држава и Дистрикт Колумбија – да обезбедимо образовни широкопојасни систем, тако да сиромашна деца могу да раде домаће задатке.”

Од када је постао председник прошлог месеца, Паи је затворио дигиталну неједнакост, централну осу његове политике. Иако велика већина Американаца има приступ Интернету, остају изразити пропусти у широкопојасној продору САД-а, нарочито међу старијим особама, мањинама и сиромашнима. У свом првом обраћању особљу ФЦЦ-а, Паи је издвојио дигиталну неједнакост као једно од препознатљивих питања, о ком се он нада да ће се решити.

Али, потез који се догодио у петак је против тих примедби, према неким потрошачким адвокатима, који тврде да ће ова одлука отежати Американцима са ниским приходима да приступе мрежи.

“Најочигледнија чињеница у нашем друштву је да је брзи Интернет астрономски скуп за средњу класу и ниже класе”, рекао је Џин Кимелман, председник групе потрошача за притисак јавности. “Дакле, на било који начин ограничавати програм Лајфлајн, у овом тренутку, погоршава и дигиталну неједнакост. Он га ни на који позитиван начин не решава.”

Чак осам других компанија су такође предмет ФЦЦ преокрета, према тексту одлуке. Агенција може слободно да преиспита одлуке донесене по овом питању у року од 30 дана од дана њиховог доношења. Четири од девет сагласности су укинуте као одговор на жалбу, док преосталих пет могу бити одузете у временском року од 30 дана.

До прошле године, примаоци услуге Лајфлаин могли су само да примене своје федералне користи према фиксној и мобилној говорној услузи. Значајне промене у програму под Вилером су дозволиле корисницима, по први пут, да користе своје кредите за куповину широкопојасног система. Тој експанзији се успротивио Паи и други републички функционери, који су тврдили да та мера није учинила довољно да обузда потенцијалне трошкове или за контролу отпада, преваре и злоупотребе. (Демократе тврде да су недавне реформе у програму помогле да се смањи ово друго.)

Укидања девет сагласности “ће промовисати интегритет програма тако што ће обезбедити [ФЦЦ] додатно време да размотри мере које би могле бити потребне да би се спречио даљи отпад, преваре и злоупотребе у програму Лајфлајн”, речено је у одлуци.

Заустављајући компаније као што је Кајеет од приступа програму Лајфлајн, Паи можда сигнализира своју намеру да примени више ограничења у програму Лајфлајн, кажу политички аналитичари. Једно такво ограничење може бити строго затварање буџета програму, који се посредно финансира путем накнада из рачуна телефонских купаца.

Али, додали су они, те промене програма би врло вероватно захтевале формалну израду правила од стране ФЦЦ, што је процес који би могао потрајати месецима.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s